15 iunie 2011

Dulceata de capsuni


Ce bine suna! Si ce dulce este! E gretos de dulce.. pentru gustul meu.
Daca imi spuneai acum 2 zile ca voi face azi dulceata de capsuni, m-as fi prapadit de ras. Si iata-ma ca am ajuns gospodina care fierbe dulceata pentru iarna. circumstantele... am fost luati pe nepregatite. Ieri am cules de la tara 4 kg de capsuni (ne asteptam la 1 kg maxim). Ce sa facem cu ele? Fiind seara tarziu le-am ales si am pus zahar pe ele. Azi mi-au iesit din minte, doar cand m-am intors acasa mi-am dat seama ca este ora 9 seara si noi acum incepem sa fierbem dulceata.
Nu va dau reteta, ca n-am respectat-o si oricum era cu jumatate zahar. Adica la un kilogram de fructe sa pun un kilogram de zahar. eu inteleg ca altfel se strica... dar totusi- devine nemancabila. Cand am decis ca este gata, am pus-o in borcane, nu stim daca era chiar gata dar ne cam saturasem . Borcanele le-am pus inainte la sterilizat in cuptorul incins pentru cateva minute si dupa ce am umplut borcanele, le-am transferat in culcusul facut din paturi - ca sa se raceasca incet.
Pastrarea capsunilor prin dulceata nu este o solutie pentru mine. E prea dulce si dureaza cateva ceasuri bune pana fac dulceata. Dar am aflat solutia : un cuptor pentru uscarea fructelor si a legumelor - a fost postat pe blogul "agricultura sustenabila". Nu le voi da pace barbatilor familiei pana nu vor face unul.
Iti dai seama! Putem usca merele, perele, prunele, rosii (si facem specialitati italienesti), verdeturile (oricum le uscam si fara cuptor), dovlecei, etc.
Iar cu dulceata de capsuni o  sa ne indulcim ceaiul (eu am dat capsunile prin sita dupa ce au fiert o ora si s-au inmuiat bine, caci nu imi plac asa intregi), sau o sa o folosesc la prajituri. Pe paine insa, eu nu o pot manca.
Sper ca nu v-am suparat, caci de fapt iubiti dulceata de capsuniț1 E doar parerea mea. Eu nu-i condamn pe cei care o iubesc, ii chiar apreciez ca pot manca asa ceva, caci eu nu prea pot.
Rezumand, e timpul dulcetei de capsuni, pentru iubitori!

Un comentariu:

  1. Nu te nelinisti,venim noi ..iubitorii....eu am facut dulceata de cirese...pt ca le-am primit de la vecini...dar a iesit f buna....va recomand sa faceti PUDING..in care sa puneti un strat de biscuiti-apoi puding-apoi un rind de dilceata..sa vezi la rece ce buna e....

    RăspundețiȘtergere