14 iunie 2011

Prajitura cu cirese


Cum au fost sarbatorile? Noi ca sa ne putem deconecta iesim in fiecare weekend din Cluj. De data aceasta am mers 3 zile la bunicii lui puiu, si-apoi ne-am abatut o dupamasa pe la casa de la tara.
A fost lung, bucatarului nostru i se parea ca a trecut o saptamana!
Zile linistite, frumoase si furtunoase (la propriu, cu ploaie).
Mama a facut de data aceasta o prajitura pe care o facea soacra ei toata vara. :Un blat de chec acoperit cu fructe si servit langa o spuma de capsuni sau de zmeura. Fiindca in curte aveam cirese, visine, capsuni, zmeura, era cel mai la indemana desert. Si foate delicios! De multe ori, lucrurile simple sunt si cele mai bune.Sunt sigura ca stii aceasta reteta, vrau doar sa ti-o reamintesc.
Blatul este cel de chec ca la prajitura cu rebarbura. A facut un blat de chec din 10 linguri de faina, 5 oua,  5 linguri de zahar, 5 linguri de ulei si un praf de copt. A batut albusurile spuma cu mixerul (se poate si cu telul), a adaugat zaharul, l-a mixat si pe el, apoi galbenusurile, le-a mixat. A lasat mixerul deoparte si cu o lingura de lemn a amestecat uleiul, praful de copt si faina, usor ca sa nu se lase. Deasupra a pus fructele taiate in doua, cu samburii scosi. Le-a copt cam 3/4 ore la foc mediu. Cand o serveste, o pudreaza cu zahar.
Langa aceasta prajitura putin acrisoara merge perfect spuma de capsuni.
Mama o face astfel : o cana cu varf de capsuni, o cana nu chiar plina de zahar, 1 albus - se bat cu mixerul pana se fac spuma.
Imagineaza-ti ca iei o bucata de prajitura, o afunzi in spuma si-apoi o savurezi! Mmmm .. bun, vorba lui puiu!

Un comentariu: