15 ianuarie 2015

Permacultura aplicata in conceptia unei case - 3 -

Aceasta este continuarea posturilor anterioare, pe care le puteti citi AICI (1)  si AICI (2)

Inca o imagine de viziune cu locul nostru , avand ca protagoniste pe gastele deja mult dezbatute in familie. Unde este iarba va fi de fapt gradina de legume, urmeaza sa o "cultivam" si in imagine.

Ce-i si cu permacultura asta? Suna asa de bine la prima vedere, un fel de "dolce vita fa niente" . Dai de Fukuoka care face seed balls si doar le arunca si e belsug , apoi de Sepp Holzer care face hugekultur si totul creste de la sine! Nu mai trebuie sa sapi! Ieee!
Unii oameni, visatori ,cand descopera (superficial) permacultura cred ca au descoperit modul cum se evadeaza din viata aceasta nebuna si vor trai fericiti pana la adanci batraneti, in mijlocul naturii, venerand-o ca greierul din faimoasa legenda.

12 ianuarie 2015

Permacultura aplicata in conceptia unei case - 2 -


O imagine de ambient a proprietatii, inca in lucru, facuta de arhitectul meu, nu asa ca-i talentat? Apa e chiar reusita. :)

Daca nu ati citit postul anterior, va indemnam sa o faceti AICI inainte de a parcurge textul de mai jos, care vine in completare.

6 ianuarie 2015

Permacultura aplicata in conceptia unei case -1 -

Foto:  Principiile permaculturii (roata mare) si eticile permaculturii (roata din mijloc).

Nu credeam ca am sa "frec" atat planul casei noastre. Asa spunem noi cand tot modificam si tot mai gasim o idee care pare mai buna. Eu cred ca si in timpul constructiei o sa mai modificam (Acum stiu ca citind, i se ridica parul in cap arhitectului meu, care se intampla sa fie si sotul meu). Dar chiar el a zis ca "nu stim ce o sa facem, dar sigur o sa ne distram de minune" (cu mine). Asta era in contextul in care am facut o modificare si am revenit inapoi la situatia initiala in mai putin de 5 minute.
Ei si ce-i daca ma schimbam pe ici, pe colo (nu prin partile esentiale),  nu trebuie sa fim rigizi , doar evoluam, cunostintele noastre sunt tot mai aprofundate in timp ce lucram si in timp ce construim.
Spunand acestea, contrazic arhitectii care sustin ca " nu mai schimbi nimic dupa ce incepe santierul, fiindca dai totul peste  cap". Au si ei dreptatea lor, o schimbare atrage dupa sine mai multe schimbari pe care nu le observi din prima. Iar la o constructie clasica care implica mai multi specialisti in proiectare, altii in executie si altii fiindbeneficiarii, e greu sa urmaresti.
Uite un beneficiu in a-ti proiecta si construi casa singur: cand faci o schimbare, tu fiind si beneficiarul si proiectantul si dirigintele de santier  si unul dintre mesteri e mult mai simplu.