27 octombrie 2015

Am gătat!

Ne distrăm ... în trei
"Mami, azi am căzut doar de două ori în apă " spune puiu mulțumit, când ne pregăteam să plecăm spre casă. Da, a căzut în șanțul plin de apă, nu în lac, iar la a doua cădere  cînd i-a ajuns apa până la brâu, după ce i-am schimbat iar toate hainele l-am amenințat cu o pedeapsă cam dură dacă mai cade azi în apă. Nu de alta, dar nu aveam cu ce să îl mai schimb și însemna să plecăm acasă și iar să nu terminăm acoperișul. Ei bine, a reușit să evite pedeapsa, spre bucuria tuturor.

26 octombrie 2015

Gătăm? sau ...nu Gătăm?...

Ghici cine-i pe casă?
Ce faceți în weekend? ... o întrebare clasică de vineri.. la care am răspuns mai puțin clasic: punem țiglă pe casă.
Sâmbătă dimineața tot drumul spre șantier ne-am contrazis pe subiectul dacă terminăm sau nu de pus restul țiglei pe casă în ziua respectivă. Eu susțineam că da, el susținea că nu. În fine, nu asta era relevant, dar am fost amândoi încăpățânați să o ținem pe a noastră.

21 octombrie 2015

Șapa

Șapa
Tot românul constructor are un vis: să toarne betonul. Când vede cum curge i se umple sufletul de bucurie (și i se golește buzunarul de bani, mai ales cu fier- betonul, pus îndeajuns ca să țină)
Nu zic că e bine sau e rău. Este așa cum este și așa cum trebuie să fie, dacă faci o construcție după metodele uzuale.
Dar noi trebuie să dăm gaura la macaroană, să inventăm și să încercăm și alte metode, neconvenționale, ca să nu ne plictisim.
Avem  câteva principii :
-metalul să fie înglobat în tencuială sau șapă, să nu intre în contact direct cu baloții
-baloții să fie protejați cu tencuială (cei din pereți) sau cu șapă (cei din pardoseală și acoperiș)
-lianturile din tencuieli și șape să fie permisive cu vaporii (var, argilă )
- metalul să rămână pe interior, iar talpa din exterior să aibă legătură minimă cu metalul de la interior. Legătura se va face prin șapă.

20 octombrie 2015

Arta țiglei

Ce frumos! 
Este o vorbă, nu mi-o amintesc exact dar sună cam așa: " dacă te-ai încins în horă, coa' să joci"
(coa' = caută = un fel de trebuie).
Așa și noi, dacă am început căsuța, coa' să o terminăm, la un nivel la care să poată să ierneze fără să se deterioreze.
Și mai este o vorbă , pe care v-am mai spus-o dar mi se întâmplă des să mi-o amintesc, care spune "socoteala de acasă nu e tocmai ca cea din târg". În cazul de față, eu tot fac estimări și socotesc cât timp ne ia să facem lucrările, dar tot nu-mi iese. Și mă enervează la culme, căci în general sunt un bun planificator pentru lucrurile pe care știu să le fac . În cazul de față, nu se aplică...

Deci, oarecum alarmată după 4 zile de muncă înmuiați în ploi și "aproape nu aveam acoperiș" am reunit forțele din mai multe direcții să facem o dată acoperișul. Vizionam prognoza meteo de 5 ori pe zi, pe mai multe siteuri. Doar nori, se poate lucra.

6 octombrie 2015

Drumul

În drumul nostru de la oraș spre căsuță , spre satul nostru avem de parcurs o porțiune mai sălbatică, dar  pitorească. Sunt dealurile Clujului, și un drum șerpuind pe coamă. Urci destul de bine fără să îți dai seama, în depărtare vezi sate și câte o turlă de biserică iar sus pe vârf antene, semne ale civilizației secolului XXI. De fiecare dată ceva din acel peisaj mă fascinează, iar gropile și faptul că nu este drumul asfaltat râmân ca o bombăneală , o rămășiță de orășean care se sperie de un drum neasfaltat.

5 octombrie 2015

Apa, din nou

"locuință lacustră"
Și a venit toamna, cred că nu e cazul să vă mai spun, căci ați observat și singuri.
După atâtea ploi, am mers să vedem ce mai face căsuța. Ei bine, căsuța "plutea" într-o baltă de toată frumusețea.
Nu ne-am chiar mirat, căci ne așteptam, de fapt chiar plecasem pregătiți cu un hârleț la noi, pentru a săpa un șanț de la casă spre lac, pe care să se scurgă surplusul de apă.
Dar totiși, chiar dacă ne-am așteptat ,nu ne-a plăcut să o vedem chiar așa.. înotând.
Este fascinant să experimentezi în realitate cum ceea ce ai învățat în teorie, se chiar aplică. Adică știm principiul vaselor comunicante care spune că apa va sta la același nivel , orizontal,  în mai multe recipiente care au legătură unele cu altele. Și mai știm că dacă are o mică pantă, oricât de mică , fie ea și 1 la mie apa va curge.