25 iulie 2011

Gogosi


Ti se intampla ca atunci cand te decizi sa mananci mai putin, sau sa renunti pentru o perioada la felurile care "ingrasa" si imediat dupa ce ai luat decizia vine ispita.. pe care nu o chiar poti refuza? Si ai spus ca de azi nu mai mananci asa ceva....iar tocmai mama sau partenerul de viata ti-a gatit si daca nu ai manca s-ar simti jignit?
mie mi se intampla, cu mama. Nici nu am apucat sa o rog sa nu framante nimic in weekendul acesta, caci deja aluatul era la dospit. Si tocmai gogasi! Prajite in ulei (de masline, ca tine la ficatul nostru). dar totusi, gogosile sunt gogosi. Am mancat vre-o 5-6? Cine le-a  mai numarat, poate chiar 10! Aoleu, ma ingrozesc cand ma gandesc. Si erau bune, mi-era foame.... si POFTA.
Reteta a fost "culeasa" dintr-o carte de bucate din anii '50, si zicea cam asa:
500 gr  faina
250 gr cas (de la Lena), ras pe razatoarea mica
50 gr drojdie - se pune la crescut cu putin lapte caldut si un fir de zahar
1 cana buna de lapte pt framantat si sare
A facut un aluat, l-a lasat la crescut, apoi l-a intins cu sucitorul si a taiat cu cana rotocoalele, iarasi le-a lasat la dospit si in final le-a prajit in ulei incins (de palmier, de rapita, de masline- un ulei care are temperatura de fierbere mai ridicata ca sa nu se arda si sa pice greu la stomac).
Ati vazut ce bine arata in poza Dar ce bune au fost! Mmmmmm!

2 comentarii:

  1. La gogosi nu le poti spune :NU!:)
    mai bine le maninci..oricum nu mincati in fiecare zi!Si chiar sint sanatoase.........nici eu n.as putea sa ma abtin!:):):)

    RăspundețiȘtergere
  2. data viitoare va dau gem de caise....BARACKLEKVÁR....ca sa aveti si varianta dulce....am pus destule....:)

    RăspundețiȘtergere