5 martie 2012

Prietenii II

Prima parte a acestei povesti o poti citi aici.
Cu experienta mea de orseanca care a petrecut doar unele vacante din copilarie la tara am dat-o in bara cu un lucru iarna aceasta. Se pare ca prietenii mei despre care spuneam zilele trecute n-au fost chiar asa de buni prieteni..... Azi am luat problema in mana si am inceput sa caut sursa ei. Adica ce mananca aceste insecte, si unde le este cuibul? Si scotocind eu prin casa am dat de cutia  in care am pus seminte stranse de pe la legumele cultivate de noi anul trecut. eram mandra ca am inceput sa pastrez seminte.. dar trebuie sa stii cum sa le pastrezi....adica la racoare, nu in apartament la bloc unde sunt minim 20 de  grade ca vrei, ca nu vrei.
Nenorocitii mi-au mancat fasolea pe care o lasasem de samanta - si cea oloaga si cele 2 soiuri de fasole cu parul! Si cand i-am povestit mamei la telefon si-a amintit ca bunica ii dadea fasole din gradina dar ii zicea sa o tina neaparat la frig! Bine ca acum zici! No, sa ne fie invatatura de minte. Deci fasolea se tine la frig daca nu e tratata ca sa nu intre goangele in ea. dar s-a mai intamplat ceva: in aceeasi cutie pusesem niste fasole cumparata asta toamna de la piata, tot pentru samanta, si tot vre-o 3 soiuri- de alea nu s-au atins. eu ce sa mai inteleg de aici? ca baba le-a dat cu ceva? sa le mai pun in gradina, sau sa uit de ele?
poate mai bine ma duc in piata sa vorbesc cu baba. dar o sa-mi zica ce le-a facut?
Pentru cei curiosi, aici vedeti despre ce insecte este vorba. Stie cineva cum le spune pe romaneste? Si un regionalism mi-ar fi de folos.
In concluzie, am invatat ceva important! Pana si semintele au daunatori si trebuie sa stii cum sa le pastrezi.  Noroc ca nu depinde mancarea familiei pe anul urmator de recolta de fasole din aceste boabe gaurite, caci n-ar mai fi fost distractiv.

Un comentariu:

  1. cautand dupa numele latin in romana : http://www.daunatori.info/20/gargarita-fasolei/
    iacs :(

    RăspundețiȘtergere