15 ianuarie 2015

Permacultura aplicata in conceptia unei case - 3 -

Aceasta este continuarea posturilor anterioare, pe care le puteti citi AICI (1)  si AICI (2)

Inca o imagine de viziune cu locul nostru , avand ca protagoniste pe gastele deja mult dezbatute in familie. Unde este iarba va fi de fapt gradina de legume, urmeaza sa o "cultivam" si in imagine.

Ce-i si cu permacultura asta? Suna asa de bine la prima vedere, un fel de "dolce vita fa niente" . Dai de Fukuoka care face seed balls si doar le arunca si e belsug , apoi de Sepp Holzer care face hugekultur si totul creste de la sine! Nu mai trebuie sa sapi! Ieee!
Unii oameni, visatori ,cand descopera (superficial) permacultura cred ca au descoperit modul cum se evadeaza din viata aceasta nebuna si vor trai fericiti pana la adanci batraneti, in mijlocul naturii, venerand-o ca greierul din faimoasa legenda.



Nu vreau sa-i dezamagesc, dar nu e tocmai asa. Cand am intrat la arhitectura, in primul an imi amintesc foarte clar ca unul dintre profesori, care era si foarte apreciat ne-a zis: "dragilor, arhitectura de calitate este ca o gura de frisca  pe fundul unui butoi cu cacat. Ca sa ajungi la ea trebuie sa mananci tot , pana la fund. "  Eu nu va spun acelasi lucru despre permacultura, doar ca atunci cand incepi , cu elan mare si putine cunostinte o poti da in bara. De exemplu, s-ar putea ca la inceput toaleta uscata sa miroasa urat pana te prinzi de raportul uscat/ umed. Sau s-ar putea sa faci un compost de 18 zile care sa se composteze in... 6 luni (ca primul al meu) si sa-ti faci o monocultura frumoasa de buruiana (a carui samanta nu s-a ars, fiindca compostul nu a ajuns la temperatura care trebuia)
Ori, trecand la case, s-ar putea sa dai mai multe randuri de tencuiala de argila pana nu va mai crapa. Insa sunt lucruri cu care iti permiti sa mai experimetezi si altele nu. Daca ai buctat-o cu ardeii anul acesta, structura casei nu poate fi "incercam si vedem noi daca sta", daca nu, o mai proptim la anul.

De aceea recomand "Use small and slow solutions" (Actioneaza la scara mica si cumpatat). Foloseste solutii care iti sunt la indemana, cu cat un sistem e mai complex, cu atat cand se stica ti-e mai greu sa il repari. Daca ai de exemplu o pompa de caldura care iti incalzeste casa , cumparata din Germania pe care ai platit 3000 de Euro , iti va  fi mai greu sa o revizuiesti peste 20 de ani, in comparatie cu o soba facuta manual de un mester local de la care tu ai si furat meserie in timp ce l-ai vazut construind-o. Cu cat casa va fi mai mare, cu atat te va solicita mai mult (financiar si dpdv al timpului). Deci ai grija si fa-o atat cat sa iti ajunga si nu mai mult. Am citit de curand un citat care mi-a placut "Dear House, you're really small, just big enough for love, that's all" (sursa : Small House Swoon ) . Orice solutii alegi pentru casa ta, gandeste-te cum se vor comporta in timp si cat te costa sa le refaci sau sa le intretii si daca tu poti sa faci asta. Eu de exemplu stiu ca acolo unde vom varui, o vom face cu var alb, nu cu lavabila aplicata pe glet.

"Use edges and value the marginal" . Daca te uiti in natura gasesti o mai mare biodiversitate si abundenta acolo unde se schimba mediul: la intalnire intre un rau si o campie de exemplu, sau la marginea padurii. Referindu-ne la oameni, diversitatea se gaseste in cultura si gandire. Daca tu nu faci ceea ce fac majoritatea oamenilor asta nu inseamna neaparat ca esti ciudat, sau prost sau lenes sau... etc. (de exemplu nu ti-ai luat apartament pe credit si nu faci pentru el o munca pe care o cam detesti pentru urmatorii 30 de ani ca sa-l platesti). Hai sa apreciem si sa valorificam si sa apreciem "biodiversitatea umana" caci asa putem creste si ne putem dezvolta ca specie.

"Use and value diversity" se refara la aceasta diversitate existenta in natura. Nu o omori asa cum omori iarba cu un gazon pe care il chinui sa creasca (si el te chinuie pe tine). Curtea ta nu este facuta doar pentru gazon (monocultura), asa cum nici toti prietenii tai nu sunt economisti cu inaltimea de 1.80 m. Natura e diversa, invata si tu sa nu fii monoton si sa nu te bazezi doar pe o singura sursa. De exemplu, daca ai doar o sursa de apa esti vulnerabil. Ei, hai, la noi in Romania inca nu s-a auzit sa fie criza de apa, dar oricum e neplacut cand te-ai legat la retea la tara, dar toti vecinii uda gradina cu apa de retea (alta aberatie) si tu nu mai ai presiune pentru un dus,  tocmai seara cand esti obosit dupa o zi calda de vara. De ce sa nu ai si un dus solar afara sa te bucuri de apa incalzita in timul zilei si sa ai ce presiune "vrea muschiul tau" (adica cel din creier cu care l-ai construit). Un laculet in plus pentru udat gradina, o fantana pentru atunci cand "se ia apa", o colectare de apa de ploaie, caci de, tot e din ceruri pe gratis (inca). Mie imi place sa am alternative, sa am de unde alege, sa nu ma stresez, ca daca asta se termina, oare eu ce fac. Asa e si natura. Ea nu se streseaza ca dispar (natural) specii de plante, caci le inlocuieste cu altele.


- Va urma -









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu