24 iulie 2020

Cum salvezi o casă din văioagă - #1


Casa din văioagă

 Casa din imagine reprezintă pentru unii o bijuterie, iar pentru foarte mulți alții o grămadă de moloz. 
Nu îi judec nici pe unii, nici pe ceilalți și înțeleg ambele păreri. Să o păstrezi reprezintă o adevărată provocare pentru a o aduce la nivel de casă locuibilă , să o dai jos și să faci una nouă este mai ușor dar cu siguranță mai scump,  iar simplitatea ei nu o vei mai regăsi în construcția nouă.

În satele din țara noastră există un număr infinit de astfel de construcții cu care oamenii nu știu ce să facă. Întotdeauna apare veșnica întrebare: dacă o păstrez și o renovez, cum anume trebuie să fac renovarea, cu ce materiale și cine sunt muncitorii care o să lucreze?
Voi încerca să răspund acestor întrebări în speranța că voi inspira și voi ajuta și pe alți proprietari de case bătrânești să le dea încă o șansă "grămezilor de moloz" :) 

Urmărind evoluția  șantierului casei din imagine  este un bun prilej de a da un răspuns practic la întrebarea "Cum abordăm revitalizarea caselor bătrânești?"
#1. Cu materiale potrivite.
Așadar, casa aceasta este norocoasă și proprietarul curajos și hotărât să o transforme în locuința lui.
Casa are momentan 3 încăperi, camera din față mai mare și două mai mici. 
Extinderea se va subordona casei și va găzdui spațiul de zi și o supantă cu loc de dormit. 
Ca volum, nu va fi mult mai mare decît casa veche și se va face din materialele locului : proprietarul a demontat șura, iar bârnele, țigla și piatra recuperate se vor folosi pentru a ridica extinderea. 
Simplu, practic, ieftin și de bun simț. Îmi plac construcțiile de lemn căci atunci când nu își mai îndeplinesc rolul funcțional, le desfaci și le refolosești ca material bun și uscat de construcție. 
Este o provocare sa ajungem sa facem din nou case pe care sa le poti recicla cand le desfaci (așa cum erau mai demult, până la apariția betonului) și ca demolarea unei case să nu genereze poluare ci opusul- materiale de construcție. 
 


-va urma-







Un comentariu: