22 noiembrie 2011

Cine mi-a luat cascavalul?


Vine o perioada, cred ca in viata fiecarui om cand se simte "in criza". Vorbesc despre "o criza" personala, nu de cea la moda acum. Si de ce as fi eu o exceptie?
Cum se intampla? Se aduna lucruri, marunte, intamplari, ganduri si vine un catalizator, un mic soc care o declanseaza.
Majoritatea dintre noi suntem frustrati de ceva. Este adevarat? Poate credem ca avem o lipsa si daca o vom umple va trece frustrarea, poate ca ceilalti sunt de vina si gasim care este vinovatul, dar tot nu trece frustrarea.
Cautam solutii in alta parte. O schimbare. Sa plec? Unde sa fug? Tot eu voi fi si acolo unde plec. Criza va veni cu mine si in Canada, si in Noua Zeelanda. E la mine in cap, niciunde altundeva. Sa ma schimb? Da, stiu ca trebuie sa ma schimb. Vai, da greu e!
Auzi, tu intelegi sintagma "Problema este solutia!"? (o idee de permacultura). Daca poti sa imi dai un exemplu care sa mi-o explice iti voi face un cadou!
Am citi mai demult o carte Spencer Johnson, "Cine mi-a luat cascavalul?". Este vorba despre doi soareci numiti Mirosila si Gonila, si doi omuleti dl Iepure si dl Hohot. Toti patru locuiau intr-un labirint si mancau cascavalul pe care il gaseau in diferite "Statii de cascaval". Fiecare isi alesese casavalul preferat care se gasea intr-un anumit loc. Dupa o vreme, isi facusera un obicei zilnic de a merge acolo sa il manance. Dar gramezile de cascaval s-au terminat. Reactii: Mirosila si Gonila au luat faptul ca atare si au plecat imediat in cautarea noului cascaval, pe trasee noi, fara nici o suparare. Domnului Iepure nu-i veni sa creada si exclama "Cine mi-a luat cascavalul? Nu e corect!", iar domnul Hohot nu spuse nimic, dar inca nu putea sa reactioneze. Ei au revenit si urmatoarele zile acolo , caci inca nu erau convinsi ca nu mai este cascaval. Au intors problema pe toate partile, au cautat vinovatii, au sperat ca primesc "despagubiri", si tot flamanzi s-au intors acasa. Intre  timp, soriceii increzatori au gasit o alta sursa de cascaval, mai multa de data aceasta. Iar povestea continua cum cei doi omuleti pornesc cu greu incet, cu teama in cautarea noului cascval, descriind stadiile de dezvoltare emotionala prin care trec acestia pana gasesc un nou cascaval.

INVATATURILE PARABOLEI:
"Schimbarile se intampla- Ele fac cascavalul sa se mute dintr-un loc intr-altul"
"Anticipeaza schimbarile- Fii gata cand cascavalul se va muta din loc"
"Supravegheaza schimbarile- Miroase cascavalul cat mai des ca sa iti dai seama cand se invecheste"
"Adapteaza-te repede schimbarilor- cu cat pleci mai repede de langa cascavalul vechi, cu atat te poti bucura in curand de cascavalul nou"
"Schimba-te, du-te dupa cascaval!"
"Bucura-te de schimbare! - Savureaza aventura si bucura-te de gustul noului cascaval"
"Fii gata sa te schimbi rapid si sa te bucuri iarasi si iarasi - cascavalul se muta din loc tot timpul!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu