19 februarie 2012

Paine neagra

Sunt foarte mandra de mine caci e prima data cand fac o paine cap-coada fara ajutorul bucatarului nostru. De cand a avut accidentul cu mana, tot eu am framantat painea si m-am familiarizat cu procesul, am prins curaj si am vazut ca nu e asa de greu. Am facut rost de la piata de faina rosie, de moara ( i se mai zice neagra, sau "integrala") si am probat-o. E extraordinar de gustoasa, iar painea e mai deasa, mai satioasa.Nici cu faina neagra din comert nu se compara caci aceea mai are unele adaosuri sa nu se strice si sa n-o manance soarecii in depozite. E clar ca doar din astfel de faina o sa mai facem paine de acum incolo. Metoda bucatarului nostru de a face paine pe care a folosit-o in ultimul timp e urmatoarea: pune intr-un vailing cam 700 gr de faina, face un loc in ea unde pune drojdia la crescut cu putina apa calduta si un varf de zahar. Dupa 10 minute adauga 750 ml de apa calduta si amesteca cu lingura si 2 linguri rase de sare. Iese un aluat moale pe care il poti amesteca usor. 

Acesta este lasat sa creasca vre-o ora doua, pana se umfla cat vailingul. Apoi incepe framantatul propriu-zis: mai adauga putin cate putin faina, intai amaestecand cu lingura apoi cand nu s emai poate framanta cu mana, aluatul devine bun cand nu se mai lipeste de maini. 
In total am folosit cam 1,2 kg de faina la 750 ml de apa, dar data viitoare vreau sa incerc cu mai putina faina. Aluatul il pune in oala (unsa cu unt si faina) si il lasa la crescut ira vre-o 2 ore. 

Apoi il coace in cuptor, la foc mediu - pana miroase puternic (atunci stiu ca e gata). Nu pot sa spun cat timp am copt-o, caci am uitat deea, noroc cu mirosul! Am ars-o un pic, dar la painea nu e nici o problema cand o arzi- caci se rade jos arsura de pe fund.
Imi amintesc painea bunicii pe care o scotea din cuptorul de paine - era toata neagra, arsa si o bateam cu  sucitorul ca sa ii sara coaja. Bunica facea paine o data pe saptamana, cate un cuptor si era buna si in ultima zi!




3 comentarii:

  1. Na ...te felicit...A.!!ai fost foarte "ügyes"!!!!Sa stii ca mi-am cumparat un vas dreptunghiular din ceramica..cu smalt inauntru..pt PIINE!!!Vreau sa incerc si eu!!!..DA_DE iese ceva:))))

    RăspundețiȘtergere