14 februarie 2012

Tort pentru cei mici

Azi nu e nici o ziua indragostitilor pentru noi! Azi e ziua lui puiu! A facut 3 ani si am sarbatorit-o cu un tort de branzica, sub forma de pisicuta, dupa cum a fost comanda.
Imi place la nebunie acest tort caci e simplu, il facem rapid, e portivit pentru copii si e delicios! L-am dus la gradinita si a avut mare trecere! Este doar a doua oara cand il facem, si evident cu peripetii. Suntem amatori, incepatori in de-ale torturilor si faptul ca ne-a iesit pana la urma a fost doar din incredere si atitudine "trebuie sa iasa, pentru puiu!".
Asadar pe la ora 10 seara am inceput:
Blatul l-am copt intr-o oala cu diametrul de 20 cm. am folosit
6 oua
150 gr zahar
110 gr faina+ 3 linguri (acestea erau de cacao, dar eu tot faina am pus ca sa nu-i agit pe copii inainte de somn)
1+1/2 lingurite praf de copt.
Am cernut faina ca sa se aereze. Separat am batut albusurile spuma cu telul, am adaugat zaharul si le-am batut, apoi galbenusurile,(poti si cu mixerul, noi suntem mai "mecanici") Am scos telul afara si am folosit o lingura de lemn pentru a adauga pe rand faina si a mesteca incet maglavaisul, ca sa nu se lase, am pus si praful de copt. Cuptorul a trebuit incins la "180 de grade" (pentru cine are terometru, pt noi a fost  la ochi) si blatul s-a copt 15  minute.
Scema de taiere a blatului ca sa devina pisica o poti gasi aici
Crema: 
500 gr branza de vaci, 250 gr branza mascarpone, 6 linguri zahar (sau dupa gust), coaja rasa de la o portocala si zeama de la 4 clementine dulci (sau in functie de cat de moale vrei sa fie crema). Se amesteca toate, dupa ce branza de vaci a fost data prin sita.
Dupa ce am taiat blatul dupa schema de taiere am adaugat crema intr-un strat gros. Asta e tot!
Bucatarul nostru apreciaza crema aceasta fiindca nu se taie si e simplu de facut.

Si care a fost peripetia? Pai uite- am scos blatul din cuptor, mi se parea copt- era o minunatie crescuta bine, si cand l-am rasturnat i-a cazut "capacul" , iar partea de sus nu era coapta. Reactia? i-am pus capacul la loc si l-am mai bagat 10 minute la asa-zisul foc de 180 de grade. Si am reusit! Deci se poate si ca incepator cu un cuptor pe care nu-l prea cunoastem sa facem tort pentru ziua lui puiu!

5 comentarii:

  1. La multi ani baietelului vostru, sa fie sanatos si sa va bucurati de el!
    Cred ca la blat de-asta merge verificarea cu scobitoarea sau furculita - daca iese curata e copt :).

    RăspundețiȘtergere
  2. Da da , asa este stiam si noi de ea, dar in entuziasmul nostru am zis ca a crescut frumos arata pe exterior frumos Auriu, Adina a intrebat: se ridica dupa ce apas cu degetul(adica e elastica) ca atunci ar trebui sa fie gata. si eu am zis ca da se ridica...cand sa il scoatem ia picat clopu' ...adina disperare ooofa nu iese tortul (a mai zis ca mai face inca una si ca coace pana dimineata :P) dar am ales sa nu ne dam batuti: am pus clopu' inapoi si l-am mai lasat vreo 5 10 min. si cand lam scos a fost perfect...bine aproape perfect.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la sfaturi ma pricep eu, dar tocmai azi coc si eu un blat pt un tort care trebuie sa fie gata vineri dupa-masa , de ziua bunicii mele :), si am niste emotii de numa', ca pot numara pe degetele de la o mana cate torturi am facut in viata mea. dar am ingrediente cat pt doua torturi asa ca sper sa ma descurc :))

      Ștergere
    2. :) Cu siguranta de vei descurca! Multa sanatate bunicii tale!

      Ștergere
    3. Boldog szülinapot "Puiu"..,Isten éltessen titeket is..sokáig!És az unokámnak millió puszi!Nagymama

      Ștergere