26 februarie 2015

APA - in designul de permacultura


Are oare sens sa iau povestea de la Adam si Eva, sa va plictisesc cu povesti de genul "apa este una dintre minunile care ne permite noua viata  pe Pamant "? Sa va reamintesc de ciclul apei in natura si de faptul ca este primordiala vietii? Si cat la suta suntem apa  noi, oamenii? Corpul are mai mult de jumatate si creierul si mai mult! Dar acum hai sa va zic de ce ma preocupa apa acum.
Santieristilor nu le place apa, nici in cizme, d'apoi la fundatia casei! Am fost pe teren, din nou, sa facem un foraj pentru  studiul geologic si am observat ca apa , in ciclul ei de transformare continua momentan este in faza in care s-a oprit pe terenul nostru. Este din abundenta, balteste pe alocuri si acolo unde am facut forajul este la 40 de cm adancime.
Un prieten, care a fost cu noi a descris situatia foarte simpatic: "Pe teren la voi m-am simtit ca in Scrisoarea a III-a cand Baiazid a cerut pamant si apa ... si a primit".
Noi am vazut terenul si in septembrie, inante de a incepe ploile de toamna, cand erau doar cateva zone umede, dupa o vara destul de ploioasa. Prima reactie a vizitatorilor a fost sa facem drenuri, rigole, sa o canalizam. 
Eu nu stiu inca ce sa facem, fiindca inca nu am analizat toate datele referitoare la apa. 
Principiul din permacultura "the problem is the solution" e foarte fain aici. 
Este oare o problema aceasta apa sau este un dat de sit de care ne putem folosi cat mai mult in cel mai inventiv fel? 

Ce voi face in continuare:
-voi nota pe un plan si in scris toate sursele de apa si datele in legatura cu apa
-voi astepta studiul geologic sa vedem ce tip de teren avem (cat nisip, argila si cum influenteaza acesta  apei)
-voi face ridicarea topografica cu puncte de nivel
-ma voi documenta cat mai mult despre cum se foloseste apa in permacultura, cu precadere despre swales pe terenuri cu panta mica, despre balti, colectari de apa de pe acoperis, samd.

Cand te gandesti sa pornesti o gradina  in primul rand te gandesti la sursa apei. Fara apa este foarte greu, chiar daca incepi asa, in cel mai scurt timp e util sa iti rezolvi prima sursa de apa, apoi inca una si cat de multe poti fiindca - nu reiau, dar vezi primul aliniat.
Dar si cand construiesti o casa te gandesti ca nu o poti locui fara sa ai apa. 
Ideea cea mai buna este de a capta si mentine apa pe terenul tau cat mai mult timp posibil.
Cateva surse evidente: apa de ploaie: pe ea poti sa o "plimbi pe tot terenul tau"prin "swales" , niste canale care se construiesc aproximativ paralel cu curbele de nivel (chiar si in panta mica) astfel incat apa sa parcurga cel mai lung drum sis a aibe timp sa se infiltreze cat mai mult in sol. est eo solutie pentru zonele cu clima temperata sau aride si nu cele in care vin ploi torentiale care trebuie repede drenate, pentru a nu provoca alunecari de teren .   
Stii ca arborii inmagazineaza foarte multa apa( si vegetatia in general)? Si ei sunt o sursa de apa pe terenul tau. In zonele aride cactusii si  palmierii au tesuturi specifice care inmagazineaza apa. In desert, oazele unde gasesti apa sunt intotdeuna "verzi" adica cu arbori. Desi uneori nu gasesti apa in forma sa "libera" ea este disponibila in nuci (nuca de cocos) si fructe.
Revenind in tinuturile noastre cu clima temperata, o captare a apei de ploaie de pe acoperis este benefica daca ai capacitatea de a o stoca pe termen mai lung caci la noi cand ploua mult nu ai nevoie de apa la gradina, dar vrei sa o stochezi pentru perioada cand nu va poua doua luni: o balta sau cateva butoaie de 1mc. 
Un gradinarit responsabil este si el un mod de a pastra apa pe terenul tau. De exemplu, sa sapi din toamna (daca folosesti metoda cu sapatul) , astfel ca pamantul sa fie permisiv si sa inmagazineze mai bine apa din zapada de iarna (sapatul de toamna mai are si alte beneficii). Pe cand daca sapi gradina primavara ajuti mai mult la evaporare. 
Folosirea mulciului uscat sau verde (viu) impiedica evaporarea. Rotatia culturilor si mixajul lor face ca solul sa ramana sanatos si sa isi pastreze, chiar maresca capacitate de absorbtie a apei. 
Da, pana si solul este un inmagazinator al apei pe care il luam in considerare. 

Pentru apa potabila la casa mai avem sursele clasice: o fantana, un put, apa de retea. 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu