18 februarie 2015

Primul pas in designul de permacultura


Am luat laptopul in brate si am inceput sa scriu, poate nu chiar inspirata la ora aceasta, dar cum spune si bunul meu prieten " mai bine mai tarziu decat altadata".
Puiu are varicela si in timpul zilei imi reamitesc cum e sa fiu acasa cu copilul. Ne jucam, ne plictisim, ne certam, ne iubim. Inchisi intre 4 pereti mergem cu snowbordul si teleschiul in varful patului, ne jucam de-a politistii si de-a luptatorii ninja, urlam cand trebuie sa ne culcam de pranz si bagam desene animate mai mult decat limita decenta. Pentru o perioada, doar.
Asa ca pentru mine dupa ora 10 seara incepe ziua in care as putea sa fac ceva. Azi am ales sa va scriu, cu Sia in background si ceva comentarii de meci intr-un fundal secundar (nu le-am inteles rostul niciodata).
Asadar cum abordam un design de permacultura?


In viziunea mea casa nu este doar un obiect  care va ateriza pe teren, ci ea rezulta pe de o parte din nevoile locuitorilor ei si pe de alta parte din datele existente pe teren.
Daca vrem sa ascultam de sfaturile permacultorilor, nu trecem direct la propunere cand avem de-a face cu un teren (chiar daca doar o casa vrem sa facem pe el initial).
In primul rand facem inventarul. E usor sa desenam  si sa notam ce avem pe teren, ce ni s-a dat, ce am primit. Presupune sa il vizitam de mai multe ori, in sezoane diferite, sa observam ce se intampla si foarte important sa ne abtinem de la a ne da cu parerea ca ar merge bine acolo ceva.
Ce analizam?
-dimensiunile (se pot lua din extrasul de carte funciara sau se pot masura cu pasul/ metrul) . Nu conteaza ca nu e foarte exacta aceasta harta, important este sa o facem.
-forma terenului
-panta
-inclinarea
-orientarea (fata de soare)
-vegetatia perena, arbori, arbusti, vegetatie medie, mica, daca este vre-o planta preponderent ea poate sa indice ceva, afla ce.
-solul
-vecitanatile (vecini, garduri, cladiri vecine care pot da umbra pe terenul tau sau poti avea "curiosi" dinspre ele)
-accesul auto, sau doar pietonal
-retelele : apa, gaz, electricitate
-surse de apa
-cladiri existente pe teren
-drumuri, alei , poteci existente sau folosite de animale
-vant dominant, umbra, buzunare de inghet, privelisti dorite si de evitat
Eu lucrez de mana aceste harti, caci le intocmesc la inceput pe teren, cu creionul pe hartie si apoi merg acasa si le trec pe curat.  Se poate folosi hartie trasparenta (calc) pentru aceasta.
Nu trebuie sa stii sa desenezi ca sa realizezi aceasta harta; daca chiar ti-e greu, fa-o pe hartie milimetrica si deseneaza cu un creion (nu pix, caci cu pixul nici talentatii nu pot desena).
Constituirea unei harti este un mod foarte bun de a ajunge sa iti cunosti terenul. Un prim plan al terenului este esential, acaesta fiind baza de dezvoltare pentru propunerile pe care urmeaza sa le dezvolti.
Alege sa desenezi la o scara (daca faci pe hartie milimetrica, e mai usor). Eu desenez de obicei 1:100 caci mi-e simplu sa calculez: 1m din realitate = 1 cm pe foaie , dar daca e mai mare terenul folosesc 1:200 , deci 1m = 0.5cm.
In imagine am facut pentru terenul nostru o asfel de analiza ca sa exemplific. Vedeti ca are o parte desenata si unele note scrise. Tot ce am putut reprezenta este pe harta, iar restul e scris langa.
De fiecare data cand mergi pe teren fa multe poze, ca sa le parcurgi apoi acasa. Vei observa cu ajutorul lor  ceea ce nu ai vazut cand erai acolo.
Eu ti-as propune sa faci si tu aceasta harta, sa ai de unde porni cu terenul tau. Asa cum e terenul tau in acest moment, chiar daca ai intervenit pe el.
Ce zici, facem impreuna, ca nu-i greu, chiar daca te consideri cu doua maini stangi? Hai sa facem, chiar mi-ar placea sa stiu ca ajut pe cineva cu povestile mele de pe blog.






Un comentariu: