5 iulie 2015

Casa din baloti de paie- autorizatia de construire


Suntem doi arhitecti. Ne construim casa noastra din baloti. Incepem mic, cu viitoarea bucatarie de vara, ca sa ne facem mana, apoi mai vedem. Am autorizat si casa mare, nu doar bucatarie de vara ca sa nu platim de doua ori autorizatia. Este la tara, nu la oras.
Am obtinut autorizatia de construire fara probleme. Fara interventii, cu toate procedurile, avizele, studiile de specialitate, acordurile, verificarile implicite. Legal. Dureaza cam o jumatate de an toata procedura daca ai actele in regula pe teren (adica ai extras de carte funciara) si nu taraganezi.
Teoretic ar trebui sa dureze 3 luni (timp in care sta la primarie si pe la alte regii) dar mai ai timpi morti si de priectare de care nu poti sa scapi.
Probleme la obtinerea autorizatiei ai putea avea daca nu ii faci fundatii conform normativelor. Dar eu te intreb: de ce ai vrea sa faci o casa fara fundatii? Sau cu fundatii pe care nu esti sigur? Casa sta si asa o perioada, dar daca va incepe sa te lase pe cand vei fi batran , atunci sa vezi distractie  cu consolidari, reparatii, costuri.  Ce faci deasupra solului, se poate reface usor, dar sa o subzidesti te va costa de 10 ori fundatia decat te costa acum daca ii faci una buna de la inceput. 
Eu nu zic de fundatii de beton neaparat: pot fi si din piatra zidita dar facute cu un specialist. Ce este important de stiut: fundatia va merge in jos pana minim la limita de inghet si va fi incastrata in stratul bun de fundare. Iti va spune inginerul de rezistenta mai multe. Deci eu va recomand: cu fundatiile nu va jucati.
Ar mai putea cei de la primarie sa te incurce la darea in folosinta, fiindca nu vei avea certificat de calitate pentru paie, argila, dar inca la noi nu sunt asa de rigurosi, caci la o adica daca nu dau in folosinta, eu nu o pot intabula si nu le voi plati impozit, chiar daca oricum voi locui acolo. Deci e in interesul lor sa o accepte. 
Pasii necesari obtinerii autorizatiei de construire:
-alegi un arhitect
-obtinerea certificatului de urbanism de la Primarie unde scrie ce si cum ai voie sa construiesti (pe acesta il poti cere si inainte de a cumpara terenul daca esti in dubii cu el)
-obtinerea avizelor ( de la retelele din zona: electrica, gaz, telefonie, mediu, apa, etc.)
- realizarea studiului geo (un foraj util care ii va da inginerului de structura datele necesare ca sa iti calculeze o fundatie potrivita pentru terenul tau)
-realizarea masuratorilor topografice si inregistrarea la OCPI 
-realizarea proiectului de arhitectura, structura, instalatii.
-verificarea proiectului la cerinta A (rezistenta si stabilitate)
-depunerea dosarului pentru eliberarea autorizatia de construire.

Costuri.
Pe noi procesul de autorizatie ne-a costat cu toate taxele, studiile, verificarile, avizele, acodurile cam 3500 de lei, in care nu au fost incluse proiectele de arhitectura, rezistenta si instalatii. Pretul acestora vairiaza, depinde in ce zona locuiesti, si cat de scumpa e viata acolo. Preturile sunt pe metru patrat de constructie dar si in functie de complexitatea proiectului, daca e terenul in panta sau e drept, daca e complicata casa sau simpla, etc.  

Va urez mult succes in proiectul vostru si sa nu va fie frica sa o autorizati. E mai bine sa iei autorizatia  inainte de ce sa incepi , decat dupa ce ai inceput santierul si au vazut vecinii ce ciudatenii faci si ti-l intrerup cand ti-e lumea mai draga si vei sta cu el asa pana te autorizezi. Nu ii va prinde deloc bine.


10 comentarii:

  1. Doamne ajuta!

    Daca intentionez sa-mi fac o casa independenta energetic si de alte utilitati (apa, canal, etc) tot imi mai trebuie avizele alea electrice, gaz, apa ,etc?
    Apropo, dvs fiind specialisti in domeniu, in zona noastra ,Romania ma refer, la ora actuala ,care sunt cele mai rentabile metode de-a obtine independenta energetica a casei? Deci nu vorbim de eoliene si panouri solare, caci astea in primul rand nu pot fi amplasate oriunde, si nu sunt rentabile, adica raportul cost/beneficiu e mare.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Avizele nu au legatura cu ce retele veti folosi la casa, scopul lor este de a ne asigura ca viitoarea constructie nu va dauna retelelor existente (adica nu sap santul exact pe unde trece conducta de apa si o sparg). De ex. noua ne-a spus ca pentru realizarea gardului suntem obligati sa sapam manual in zona unde gazul este ingropat ( un utilaj ar putea sparge conducta).
    Idependenta energetica suna frumos si multa lume o doreste. Mie imi place sa spun ca suntem interdependenti, adica traim intr-o comunitate si ne e mai usor impreuna decat singuri.
    Apa: O fanatana. Atentie la sursele de poluanti: vecini care deverseaza necontrolat tot felul,prin haznale sau direct in sant (ca al meu) ferme , agricultura cu chimicale. Toate acestea ajung in panza freatica. Cat de des testam apa din fantana? Fiecare test costa. Un put la mare adancime costa cat o casa naturala. Rentabil?
    Energie eléctrica: ori captezi de la soare (cu dispozitive home-made, mai greu) ori transfori o alta energie in energie electrica. Nu stiu. Lumanari?
    Energie calorica: termoizolatie buna, soba buna, lemne din padurea proprie

    RăspundețiȘtergere
  3. Bine v-am găsit :)
    Povestea si planul, poate si abordarea ne sunt foarte similare si nu pot decat sa zambesc pe masura ce citesc. Abia mi-trimis sotia (unguroaica, eu roman) un link cu articolul de mai sus si de o ora ma tot plimb printre articole :)
    Sincere, frumoase, utile si empatic de calduroase. Fain!
    Am zis sa dau buna ziua, de langa o alta casuta din paie in devenire, in Paleu, Bihor.
    Si noi am inceput mic, cu o casuta de 5 m diam, din paie, dupa care o sa trecem la una mai maricica, din cob. Si noi permacultura, si noi lac, si noi trilingvi de ceva anisori tineri. Doar ca noi, inca tot doi :)
    Ma bucur de cunostinta, s-aveti toate zilele bogate in experientele pe care vi le doriti, prin si pe langa casuta! Mult spor! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bucuroasa de prieteni noi. In Bihor este lagugu casa de cob in contructie. Poate ati fost pe acolo. Lagugu.wordpress.com

      Ștergere
  4. Adica? Cati costa un put la mare adancime? Asta ar garanta calitatea apei indiferent de "valurile" care trec pe deasupra?
    De pompa de caldura ce ziceti? Daca vreau sa-mi fac si sera, care consuma si ea caldura, renteaza? Ca doar pentru casa s-ar putea sa nu renteze, mai ales daca e casa mica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bag un pic sa raspund. Pompa de caldura este foarte scumpa. In urma cu cativa ani am ajuns la concluzia ca o termoizolatie "extrem" de groasa costa in sine de 3 ori mai putin decat o pompa de caldura (asta cu materiale conventionale, adica polistiren!) iar energia consumata de o pompa de caldura, indiferent de gradul de izolare, energia electrica adica, costa fix (ma rog, nu chiar fix pt ca exista variatii) cat ar costa lemnele fara pompa de caldura deoarece este de 3-4 ori mai scumpa decat lemnele iar pompa de caldura are coeficientul de performanta de cca 3-4x.

      Ștergere
    2. Pretul putului se poate afla cerand o oferta de pret de la cei care fac puturi in zona dumneavoastra. Depinde de duritatea solului si pana unde sapi, si de necesarul de apa ( debit) Eu am dat un google si am aflat ca ar fi cam 200 lei / m si daca sapi 20 m ajungi la 4000 lei. Nu-ti garanteaza nimeni caligatea apei. 20 m nu e adanc. Eu am proiectat o casa care are pompa de caldura si acolo a meritat. Se fac calcule de carte inginerul de Instalatii, nu putem vorbi in general despre solutii tehnice daca merita sau nu.

      Ștergere
  5. Bine v-am găsit ! :-)

    Si eu mi-as incepe casa in toamna aceasta, dar nu stiu daca voi reusi, e deja tarziu. Aproape am facut primul pas: certif de urbanism. Sunt undeva intr-o vale la 50km vest de Hunedoara, in munti. Am nevoie de un arhitect cu "deschidere" pentru constructii ecologice, mai mult sau mai putin cu materiale naturale dar in primul rand neconventionale. Putem discuta? Trimiteti-mi un mesaj la adrian.andronache.ng@gmail.com, pentru ca n-am gasit adresa dvs de mail nicaieri...

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitari pt ceea ce faceti, si mult succes!
    Am insa o intrebare: daca sinteti 2 arhitecti, nu puteati sa va faceti singuri proiectul? Intreb, scuze daca e o utopie, nu ma pricep.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am si eu o intrebare ? de unde ai dedus ca nu am proiectat noi casa? vezi postari mai vechi unde descrie blogarita mea draga cum ne jucam noi dea arhitectu si clientul cand eu arhtiectu, si ea clientu ... si viceversa... e fun anyway :)

      Ștergere