24 august 2015

Casa XS, vin balotii!

Treaba aceasta cu balotii pare asa o chestiune simpla. Fac casa din baloti de paie si o tencuiesc cu argila si gata! Pif-paf. Nu-mi trebuie nici bani, se face singura cu workshopuri.... hehe
ei, nu e chiar asa....
Noi, fiindca suntem ambitiosi, termoizolam casuta si in podea si in acoperis, deci roata-roata . Iar pentru casuta noastra vom avea nevoie de 280 de baloti. Calculeaza 280X 15 kg/ balot = 4200 kg.
Cam atat au incarcat si au descarcat domnul Jakob si ajutoarele lui cand ne-au adus balotii.
Ce-ti mai trebuie sala!
Cu punctualitatea cu domnul Jakob nu ne-am putut intelege. Megem luni sa vedem balotii, zice "va sun eu saptamana aceasta. Nu pot sa va zic cand ii aduc.... " Bine... astept, astept, n-aveam chef sa vina o ploaie pe ei cat sunt pe camp.  Il sun eu joi si imi spune ca este in curs de incarcare. Mno.. ma gandesc bien ca nu m-a sunat cand e cu ei la poarta.
DAr imi spune ca a doua zi vine cu balotii, dimineata, pe la 8
La 7.30 noi pornim din Cluj, ca sa nu intarziem, il sun si imi spune ca porneste in jumatate de ora. Am stat 2 ore dupa el, caci pe la 10 a ajuns. Bine c-a ajuns. Noi, cam nervosi, dar am tacut caci ne concentram pe descarcare.
A urmat marele test al podului. de lemn, care a trecut cu bine, rezistand la trecerea tractorului si a remorcii peste sant. Remorca cantarea cam 5 tone.
Descarcatul si stivuitul a durat cam 1 ora buna cu 4 oameni obisnuiti cu hamaleala de la tara.

A trecut tractorul peste pod



Descarcam
Am aruncat niste folii pe baloti 
A urmat un weekend nebun, am dat o fuga in Ungaria sa il ducem pe puiu la ceilalti bunici in vacanta, a doua zi ne-am intors, mie mi-a fost rau tot drumul si se anuntau ca vin ploi inca din noaptea de duminica spre luni. N-am avut incotro si a trebuit sa merem sa legam mai bine foliile pe baloti, duminica seara pe la 10. Daca se uda nu mai sunt buni de construit.
A si iesit vecinul sa vada de ce latra cainele . "vecine, tu esti?" ce s-o fi gandit "nebuni is astia".... 
Astfel ca la lumina lunii strecurata printre nori, ajutati de un bec de pe strada si acela filtrat de salcii am "cusut" foliile de baloti, sa nu le fluture vantul, eu cu jumatate de putere dupa ce mi-am varsat matele intr-un sant pe drum cu o ora mai devreme. 
Arhitectul nostru s-a gandit si la un sistem cu ce grautati aveam: sticle de plastic umplute cu apa si legate cu o sarma. Sarma trece peste mormanul de baloti si folie si la capeti de o parte si de alta sunt prinse cate o sticla. 
A functionat. Dupa 3 zile de ploaie cand torentiala, cand mocanasca, nu s-au miscat foliile. 
O sa fac o poza cand se tremina ploile  ca sa fie mai clar cum am pus sticlele.

Asadar, orice casa alegi sa faci, ai un pret de platit. In bani, munca, timp, oricum nu scapi. Insa bucuria cu care construiesti  face diferenta intre o casa si o alta casa.