29 aprilie 2016

Scoala din Gradina. Incepe cu o samanta!


Poate unii  stiti, dar vreau sa spun cu ce ma mai ocup si cititorilor care nu ma cunosc personal.
 "Scoala din Gradina" este o initiativa foarte frumoasa a Asociatiei Romane de Permacultura de la Cluj (ARP), care a luat amploare in ultimul an. Sunt implicata direct in acest proiect , alaturi de colegii de la asociatie.

Cu ARP am inceput oficial colaborarea inca de acum trei ani, insa ne cunosteam de cel putin cinci.
Chiar dupa ce am participat la primul curs de design de permacultura, dorinta mea era de a gradinari cat mai mult cu copiii. Nu ma pricepeam cu copiii, doar aveam un elan mare de inceput. Cateva workshopuri, apoi cateva gradini cu cei mici, ateliere.. am prins experienta.
Cu timpul, intalnind si alti oameni cu dorinte similare, a devenit mai ampla miscarea si am reusit sa scriem un proiect care a fost finantat pentru a putea sa pregatim materiale suport astfel incat fiecare persoana care vrea sa porneasca o gradina educationala, sa aibe toata informatia la dispozitie.
Am instalat si  extins opt gradini cu copiii din 6 orase  diferite ale tarii, au fost multe ateliere si cursuri atat pentru elevi cat si pentru adulti. Am colaborat cu asociatii locale, au fost si multi voluntari implicati si am atras mult mai mult atentia cadrelor didactice, fata de anii trecuti.

Ca rezultat, am lansat platforma  http://scoaladingradina.ro/s/, unde se pot inscrie initiative de gradini; unde gasesti pasii inceperii unei gradini, manuale , ghiduri, instrumente ale gradinarului si exemple de activitati educationale legate de gradina.
Noi asa am vazut gradinaritul, ca pe o unealta cu ajutorul careia poti preda diferite materii de-odata in gradina, timp in care copiii nici nu isi dau seama ca invata.
Va invit sa parcurgeti siteul si sa raspanditi informatia. Merita sa ajunga la cati mai multi oameni, poate este un tatic care ar ajuta sa se faca o gradina la scoala fiicei lui, dar nu stie cum, sau poate sunt invatatoare care cred ca trebuie sa stii multe ca sa cresti legume si informatia le-ar ajuta.

Este asa de simplu, incepe cu o samanta!



Multumim finantatorilor*, colaboratorilor locali, voluntarilor, echipei, copiilor, cadrelor didactice si tuturor celor care au facut posibila realizarea proiectului cu succes.
(*)Proiect finantat prin granturile SEE 2009-2014 , in cadrul Fondului ONG in Romania




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu