5 august 2016

Pompa si tehnologii portivite (appropriate technology)

Continuarea postării de ieri, citește prima parte aici.
Azi testez argila... scoasă din gropi
Încă de sâmbătă, cerusem pompe de la doi prieteni dar nicicum nu reușisem să ne întâlnim cu ei. Duminică însă ne dă mesaj unul dintre ei că s-a întors la Cluj cu pompa. Super! Zici că știa de gropile noastre pline de apa.
ora 11.00: nu încape pompa în groapă (e submersibilă)... are cu câțiva cm mai mult decât diametrul gropii de 20 cm.
Mno.. .. ne scărpinăm puțin creștetul și după ce ne schimbăm întrebarea din
 "de unde facem rost de pompă?" în " cum scoatem apa?" ne dăm seama că nu e așa de multă apă de scos și după ce o scoatem va rămâne destul de  jos căci nu se poate infiltra la loc prin tuburile de PVC puse pe post de cofrag, ci doar de jos în sus.

Astfel că am aplicat o idee a permaculturii de a fi ingenios în a-ți confecționa unelte pentru ceea ce ai nevoie, cu ceea ce ai la îndemână. În cazul nostru o găletușă de tablă (adusă de mine pt. probe de argilă), găurită cu bormașina ca să îi punem o toartă lungă din cordelină și două pietre, ca să o facă submersibilă :).
Minunata pompă

Și tata se distrează
Să scoatem apa din gropi a devenit o super distracție ! Trebuia lansată găleata cu putere astfel încât să împroște cât mai sus apa :))). Apoi o mișcam de două, trei ori ca să se umple și o ridicam. Ca atunci când scoteam apa din fântâna bunicii.
Sigur, la volume mai mari nu ar fi mers, sau ar fi fost nevoie de mai mulți oameni, cu mai multe găleți.
Mă bucur că totuși la noi s-a potrivit așa și am devenit și eu utilă.
În rest, turnarea a mers ca unsă, deși am folosit și aditiv superplastifiant, care face betonul mai fluid, fapt care l-a stresat pe arhitectul nostru fiindcă a citi eticheta (în caz de supradozaj se poate să fie influențată priza), dar nu a fost cazul căci acum, după câteva zile este tare ca ... betonul.
Eu scot apa și băieții pregătesc betonul
ora 21:00: fundațiile sunt gata... și noi la fel





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu