9 martie 2017

MP


MP = Metri patrati.
Cati metri patrati are casuta voastra? Aud aceasta intrebare frecvent si raspund evaziv:  are 6X7 m pe exterior, dar mai are o supanta, insa acoperisul merge pana jos intr-o parte, deci spatiul interior util se opreste la un moment dat.
De cati mp ai nevoie ca sa poti locui?
Exista legea locuintei (nr. 114/1996, actualizata recent) care reglementeaza minimul de metri patrati pe care pot sa le aibe anumite spatii dintr-o locuinta. De exemplu, nu poti avea o locuinta cu aria utila totala mai mica de 37 mp.

Eu sunt convinsa ca se poate trai si in mai  putin si nu saracacios, ci foarte bine.
XS-ul are 40 mp fara ziduri masurati la nivelul pardoselii. Aria utila conform normativului  este mai mica, caci spatiile mai scunde de 1,8 m nu se iau in calcul.  Dar nu am calculat-o inca. Fiindca la o casa mica ceea ce face diferenta intre perceptia de spatiu mic si perceptia ca spatiul este suficient este designul interior.
Lumina puternica mareste spatiul. Culorile deschise, finisajele simple, adica cu model care nu este incarcat, spatiile deschise pe doua niveluri, toate acestea dau impresia de marire.
Bine , bine, ai spune tu. Eu nu vreau sa traiesc doar cu impresia dar sa nu am unde imi depozita o a doua poseta.
Intr-adevar, mobilierul este de fapt un element esential intr-o casa mica. Daca nu e functional si gandit exact pentru lucrurile tale, atunci va fi foarte greu sa te simti bine in casa.
Noi locuim in diferite chirii de 10 ani. Fiecare apartament era mobilat... prost. Inclusiv acesta in care suntem acum are un mobilier ineficient. Apartamentul in care stam acum are 50 mp utili.
Ne vom muta in 40 mp si ne vor incapea lucrurile mai bine. Am proiectat mobilierul XS-ului si am prevazut in el pentru fiecare categorie de lucruri pe care le avem cate un spatiu.
Este o mare diferenta intre un dulap cu doua usi si trei polite in care iti stivuiesti bluzele una peste alta si cand iei o bluza de mai jos le deranjezi pe toate si un dulap in care ai sertare de diferite marimi, o polita, cateva sisteme de agatare, suporturi pentru pantofi si alte accesorii utile pentru depozitare. E pacat sa ai mobilier mult si prost gandit, mai bine mai putin dar cu cap.
Camerele patrate par mai mari decat cela dreptunghiulare, cu aceeasi suprafata. De ce? Nu stiu, sunt mai utile. Daca proiectezi spatii mici,  fa-le cat mai aproape de patrat. De exemplu supanta noastra are 3X3 m.  Este suficienta pentru locul de dormit al fiului nostru.
In concluzie, ce vreau sa va transmit este sa nu judecati o casa dupa cati mp are.
 Poate doar la costuri de executie te ajuta mp, ca sa evaluezi, dar nici acolo, neaparat..... Stiu ca locuintele se vand la mp, dar ca si la mere, un kg de mere nu are aceeasi calitate cu un kg din alte mere.
La fel, un spatiu de 15 mp nu e la fel de mare cu un alt spatiu de 15 mp. Intelegi ce vreu sa spun, nu?
Si atunci, cand iti proiectezi casa, gandeste-te la spatii, nu la metri patrati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu