4 iulie 2017

Pereti de compartimentare din light-straw


Ne-am tot gandit si razgandit din ce sa facem cei doi pereti interiori care separa baia de restul casei . Avand structura metalica, cel mai rapid ar fi mers cu gips-carton si vata minerala dar noi am ales varianta cu light-straw, din mai multe motive:
-sa incercam si aceasta tehnica
-materialul este natural
-este mult mai ieftina
-aveam toate materialele necesare pe teren: paie, argila, scanduri pentru cofraj, am cumparat doar niste menghine ca sa stranga temporar pana se usuca putin.
A durat mai mult timp pana arhitectul nostru l-a realizat, fiindca a lucrat singur vre-o 2 weekenduri.  (iar in constructii merge extrem de greu daca lucrezi singur). In comparatie, o inchidere de gips-carton 2 oameni amatori o faceau intr-o zi. Dar ne-am invatat sa ne asumam acesti timpi de invatare a tehnicilor noi.

Light straw sau straw-clay este o tehnica de a construi pereti in care paiele (desfacute , smocuri, nu in balot) se inmoaie cu o zeama de argila, apoi se indeasa intr-un cofraj. De obicei peretele are structura de lemn facuta in prealabil. La noi este metalica. Tehnica se poate folosi atat pentru peretii exteriori , cat si pentru cei interiori de compartimentare.

Prima incercare
Prima incercare a fost inca de anul trecut, cand in loc de "light straw" a iesit "hard straw" (se observa in imaginea de sus in partea de jos a peretelui) caci am folosit argila cam multa. Acesta s-a uscat in vre-o luna dar s-a facut tare ca betonul.
Apoi am schimbat reteta, cu mult mai putina argila si mai lichida si cu mult mai multe paie.
Arhitectul nostru a facut amestecul in roaba, unde punea o lopata de argila, apa, le amesteca pana se dilua argila, apoi punea smocuri de paie, le invartea pana se udau bine cu argila, le transfera in galeata si le ducea la perete pentru a le indesa intre cofraje.

Cofrajul
In fotografie se observa inaltimea unei incarcaturi (cat este cofrajul) . O lasa cam o ora sa se zvante si muta cofrajul mai sus. Prin indesarea paielor intre cofraje se formeaza o tensiune foarte mare intre acestea, ele se "incalcesc" si cand desface cofrajul, desi nu sunt uscate, paiele raman in forma. 
Cofrajele au fost stranse cu menghine in cele patru colturi. 
Aici, intre paie se vede si un montant vertical de lemn, pus suplimentar caci ochul dintre structura metalica era cam mare.

Si lectia invatata este despre aderenta pe metal a light straw-ului: Metalul nostru are sectiune C. Acolo unde era cu fata in sus s-a putut indesa de el si nu a pus probleme, acolo unde era cu spatele paiele nu au putut adera (vezi triunghiul care a cazut din partea de jos). Am remediat tehnica , iar in triunghiul de sus structura metalica a fost dublata cu sipca de lemn astfel ca paiele au aderat. Vom reface si partea de jos si nu va mai fi nici o problema. 
Arhitectul nostru este multumit cu ce a iesit, ii vom pune o plasa de rabit si o vom tencui si zugravi. 

Mai jos va trimit un link ca sa va imaginati ce se poate realiza cu aceasta tehnica la o scara mai mare:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu