Cuvantul zamatisa e mult mai pitoresc rostit decat scris "zamatysha"... Azi am facut branza de vaci cum facea mama si bunica, nu cu calciu lactic ca in retetele pentru mamicile "moderne".
Asadar, e nevoie de lapte de vaca netratat termic - daca il iei de la piata verifica sa nu fi fost inghetat. Am pus laptele intr-o oala, l-am acoperit cu un servet si l-am lasat la temperatura camerei 3 zile (eu am o oala de lut ars pe care doar la aceasta o folosesc).
Deasupra s-a ales smantana (pe care am ales-o si am pus-o intr-un castron la frigider) si in interior s-a facut "lapte prins". Durata de prindere variaza- vara la 30 de grade se face intr-o zi, dar iarna poti astepta si 5 zile. Dupa ce s-a prins, am luat o sita, un tifon (greu de gasit in zilele noastre), si un castron.
Tifonul l-am intins pe sita si le-ampus peste castron. Am turnat laptele prins in tifon si a inceput sa curga zarul. Am adunat tifonul de l-am facut cosulet si l-am legat. ar fi trebuit sa-l agat ca sa se scurga, dar nu am avut de ce asa ca l-am lasat in sita si s-a scurs oricum, doar ca forma branzei a fost mai plata.
Dupa acest procedeu ramane un zar, care nu se arunca ci se foloseste la o supa de salata de exemplu, sau la una de urzica cu marcris.
Daca nu folosesti tot laptele prins pentru branza, restul sa il pui la frigider, caci daca e prea mult timp lasat afara va mucegai sau se va acri prea tare.
Si din laptele prins se face o bautura extraordinar de buna, dar asta e o alta poveste!
Si eu asa faceam ..ANNO..dar iti trebuie cam mult lapte ..ca sa iasa o cantitate buna!:)felicitari
RăspundețiȘtergeream gasit si noi o tanti care ne aduce lapte "adevarat", dar nu stiu ce-i cu el ca bucatarul meu l-a pus la prins (sa faca iaurt) si nu s-a prea prins ... o sa o intreb pe tanti daca nu cumva pune laptele la congelator, desi ni-l aduce caldut ...
RăspundețiȘtergere(tifon am luat de la nico-claus pe eroilor)