15 octombrie 2014

CAsa


Ne-am luat pamant. La tara. Va canta cocsul si vor trece fazanii ulita prin fata noastra. Nu plecam din oras de tot, vom fi langa. Frecventat zilnic, caci scoala de acolo nu poate fi luata in considerare momentan ca solutie pentru fiul nostru.
Si acum? CASA. Ce poate fi mai palpitant ca doi arhitecti sa isi deseneze propria lor casa? Cum sa facem? O sa ne scoatem ochii?
Am inceput. Fac eu , las deoparte. El vine, completeaza, apoi incerc  eu ceva, nu-mi place, maine fac la loc. 
Va fi parter. Asa vreau eu. Si mai vreau sa fie mica. Caci ce conteaza mai mult este atunci cand o folosesti. De construit, o faci intr-un an, doi. Dar intretinerea, acolo doare. Cat costa incalzirea? Cat timp iti ia sa faci curat (sau si pe acesta il platesti?) Eu sigur nu. 
Nu inteleg cum Familiile cu doi copii pot trai in apartament de 4 camere in 90 mp utili, dar cand isi fac casa trebuie neaparat sa aibe 120 mp. Stiu: scara, spatiu tehnic, coridoare in plus aiurea... 
Am o ambitie: 100 mp cu tot cu ziduri. Serios? Numai ata? Dar cum incapi in ea?
 Ei, cu cap facuta, incapi perfect! 
Cate bai? Una. Cuuuum una? Da, o baie in care nu ai wc. Urasc wc-urile in bai. Nu dau bine in atmosfera placuta pe care vreau sa o am cand ma spal. Baia va fi luminoasa, cu geam mare, sa intre soarele si natura. Dar ce faci cand te dezbraci la dus si te scapa? Ce sa faci, acelasi lucru ca atunci cand te dezbraci in dormitor si te scapa. Adica te duci la WC. 
 Wc-ul va fi ca un dulap mic in care intri - dar din hol, nu din baie si treaba ta cat stai. Si va fi aerisit cu geam. Ventilatoarele, cele bune sunt prea scumpe, iar cele proaste nu-si fac treaba si pe deasupra consuma curent. La  WC nu trebuie sa fie foarte cald. 
Si doar un WC in casa? In casa, da, va mai fi unul afara, in curte pentru urgente.  Caci oricum va fi necesar cand voi lucra prin gradina, sa nu intru in casa cu noroaiele dupa mine cand e urgenta. Baietii vor fi incurajati sa  "ude" pomii. Ce nebuna de arhitecta! Dar sa stii ca daca te consideri un iubitor al naturii si ai fost la proteste pentru Rosia Montana ar fi bine ca de cate ori ai ocazia sa uzi pomii mai degraba  decat sa  strici 10 litri de apa potabila, tragand apa la WC. Este un gest mare de ecologist responsabil. 
Cate dormitoare? Trei. Cel matrimonial fara dresing, caci nu colectionam haine. De obicei am cateva preferate, restul le marit. 
Depozitare? Nici pentru aceasta nu e nevoie de camera separata. Peste tot pe unde pot amplasa un dulap, il pun. Deobicei peretii despartitori dintre camere pot deveni pentru dulapuri inzidite. E mai fain spatiul camerei cand nu ai dulap, ci doar vezi niste usi de dulap, iar restul camerei e libera, vizual aerisita. 
Bucataria, sufrageria si livingul vor fi toate impreuna. De fapt livingul inseamna o canapea si 2 fotolii. N-am nevoie de 20 mp pentru a le gazdui, nici macar de 10. Doar cand stam impreuna stam pe la bucatarie, sau la masa. 
Vatra, sau cuptorul este esential in locul acesta de zi. Acolo vom face foc cand va fi ger afara. Deja aud cum paraie lemnele de brad si le simt mirosul de rasina. Da, vatra pe care o aveau  taranii, pe care gateau si langa care doreau, aceea era un element esential.
Streasina de jur imprejur  si  prispa pe sud. Acestea iarasi vor mai fi, caci sunt functionale. Arhitectura contemporana nu m-a convins. Gesturile clare, muchile colturile, simplitatea nu sunt functionale. Costa prea mult in timp. 
Streasina in clima noastra este de nepretuit. Tine peretii uscati, atunci cand ploua.  Iar prispa pusa pe sud , sud-vest, vest aduce un confort foarte mare: vara, soarele e sus iar peretii casei nu se vor incinge, caci stau in umbra tarnatului, la fel nici soarele de la pranz nu va patrunde direct in casa. Iarna, soarele e jos si poate intra pe geam , ca sa incalzeasca, fara ca prispa s ail deranjeze. Ca sa functioneze, prispa nu va fi mai lata de 1 metru. 
Si din ce va fi casa?
Pe structura de lemn, umplutura din baloti de paie si finisata cu tencuiala de argila si var. Va avea acoperis - nu stim inca: tigla, stuf sau verde. Hopa.... 
Daca ai caciula buna si cizme solide, in care nu intra apa, nu te racesti. Asa e si cu casa:acoperis bun, executat corect, care conduce apele spre exterior, fundatie bine facuta si hidroizolatie care opreste capilaritatea.

Am atatea sa va povestesc, dar mi-e somn. Va urma






2 comentarii:

  1. Intr-adevar, foarte palpitant! Cred ca va fi cel mai greu proiect pe care il veti face vreodata. Abia astept continuarea, cu desene, poze...

    RăspundețiȘtergere
  2. Adina, parcă ar fi viziunea mea despre casă pusă pe hârtie de Tine. Mult succes şi răbdare şi desigur multe poze :))).

    RăspundețiȘtergere