26 octombrie 2014

CUM ADICA o casa din baloti de paie ?


Hai sa vorbim putin despre prejudecatile legate de casele din baloti de paie. O mare parte din ele se datoreaza lipsei de informatie dar si reticentei la lucruri noi si nestandardizate.
  1. Focul.
    Nu putem nega ca o gramada de paie imprastiate poate lua foc foarte usor. Dar in cazul balotilor pentru constructii, paiele sunt foarte compacte si chair daca ar arde supreficial la suprafata , ele vor arde destul de greu in interior. Putem face comparatie cu o foaie de hartie care arde foarte usor, in timp ce la o carte e destul de greu sa ii dai foc. Acest risc de incendiu este in timpul costructiei, caci dupa ce zidurile din baloti vor fi acoperite cu tencuiala de argila pe ambele fete, ele vor ajunge la o rezistenta la foc de 90 de minute (a fost masurata pentru standardele australiene si germane).
  2. Soarecii si rozatoarele
    Paiele nu reprezinta o sursa de mancare pentru nici un animal. Sunt un reziduu, folosit in general pentru asternut in fermele de animale mari. Ele pot deveni culcus pentru soareci daca nu au fost bine indesate locurile dintre baloti. Totusi, rozatoarele vor trebui sa treaca de o tencuiala de aproximativ 5 cm pentru a ajunge la paie, iar odata acolo ajunsi vor trebui sa roada destul de mult, la o asa densitate.
  3. Rezistenta mecanica
    Trecand peste povestea celor trei purcelusi care, intre noi fie Mvorba, eu banui ca a fost scrisa pentru o mare corporatie care vindea piatra de constructii :) , exista mai multe variante de a face structura.
    Prima: structura portanta a casei este de lemn, inclusiv acoperisul va sprijini pe aceasta osatura, iar balotii sunt doar umplutura , avand si rol de contravantuire. Totusi, se stie ca odata tencuit, zidul de baloti va lucra impreuna cu structura de lemn, preluind o parte din incarcarile date de acoperis, vant, zapada .
    O a doua: zidul de baloti este el in sine portant ( deci pe el va rezema acoperisul).
    Mie imi place mai mult prima varianta fiindca putem ridica structura si acoperi, iar apoi vom inchide cu baloti de paie, evitand sa ploua pe baloti; fiindca e mai usor sa obtinem autorizatie de construire si sa gasesc un inginer de rezistenta care sa calculeze toata treaba.
  4. Mucegaiul
    Exista si ideea ca balotii pot mucegai, dar daca se respecta cateva principii in timpul constructiei, ei nu vor dezvolta mucegai. Balotii va trebui sa fie uscati si pastrati uscati pe toata durata santierului dar si in timpul de folosire al casei. Ideal este sa ii cumperidirect de pe camp si sa ii transporti si depozitezi tu. Un balot odata udat, nu se mai poate usca. Totusi, in timpul tencuirii balotii se vor uda la suprafata. Tencuiala , groasa la final, (cam 5 cm) va fi aplicata in straturi. Ca principiu de aplicare : fiecare strat se aplica numai dupa ce stratul anterior s-a uscat. Materia organica din tencuiala poate face procesul de uscare a acesteia sa fie mai lent, de accea trebuie avut grija la cantitatea de materie organica. Cu experienta si cu mai multe incercari vei intelege despre ce vorbesc.
  5. O sa arate ca si bordeiul bunicii, saracacioasa. Ei, nu e chiar asa, doar imaginatia poate fi o bariera la cum o sa arate. E doar un alt material de constructie, pe care il poti tencui, sau ii poti aplica fatada ventilata , cu finisaj de lemn, sau ce iti mai poate trece prin cap. Poate fi chiar foarte moderna, voi cauta cateva exemple si  le voi posta. 
Si totusi , de ce as folosi baloti de paie in loc de alt material de constructie conventional? - asta o sa va explic data viitoare;
 Intre timp eu si cu arhitectul meu ne vom mai incerca in variante pana vom gasi ceea ce vrem cu adevarat. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu