20 octombrie 2014

CA-sa

-continuarea postului anterior-

"Life is not supposed to be easy" , cine zicea asta? Adica "viata nu e facuta ca sa fie usoara".
Aici incepe povestea cand Fat Frumos trebuie sa treaca prin tot felul de incercari pentru a ajunge la deznodamantul "si au trait fericiti pana la adanci batranete". Dar de data acesta si Cosanzeana are sabie si nu-i tocmai inchisa in turnul din castel.
Nu mai trebuie sa o cucereasca, a trecut de etapa aceasta, ci doar sa-i faca casa. Dar e tare greu cand si Cosanzeana e arhitect.
M-am trezit asta dimineata si umblam buimaca prin casa, nici nu apucasem sa deschid bine ochii ca dau de ecranul calcului. Era fisierul deschis si planul casei... schimbat. CE?
Cu o zi inainte, in timp ce culegeam via eu am inceput sa palavragesc ca ce mi-ar placea sa mai am prin casa  si care spatiu cu care s-ar potrivi. Am nevoie de un loc unde sa usuc hainele- oricat de mic, caci le stiu etala pe verticala, dar sa fie ventilat si acolo sa le pot insira, - poate chiar cuplat cu WC-ul, si ca nu-mi place planul cum e acum, caci nu e clar, are o chestie adaugata si zici ca am pus-o fiindca nu ne-am gandit la ea initial si a trebuit carpit. Si am mai zis eu vrute si nevrute, caci nu mi le mai amintesc si sigur daca ma intrebi acum o sa le zic unele exact pe dos.
Dar Fat Frumos a vrut sa imi faca pe plac (acum nu e pe primul loc rolul lui de arhitect, ci rolul in care trebuie sa treaca proba cu "casa") iar pe  principiul "Az aszony boldog, nincsen gondod"( adica "daca sotia e fericita, n-ai nici o treaba"), s-a conformat si a rezolvat tot ce trebuia. ... insa nu se pot face unele fara sa strici altele, cu alte cuvinte in orice castig este si pierdere.
No, dar mie nu mi-a placut ce am pierdut. Adica unde e canapeaua mea incalzita de fumul sobei? Ce-ai facut cu dormitorul nostru- era perfect nu trebuia sa muti nici patul, nici dulapul si unde mi-e oglinda? Ce-i cu intrarea asta? La bucatarie e bezna!
 Si asa, punct cu punct l-am ingropat pe Fat Frumos intai pana la glezna, apoi pana la genunchi , pana la brau si pana la gat. Trebuie sa ma decid daca sunt Cosanzeana sau balaurul.
Noroc ca arhitectul meu e obisnuit si cu balauri si cu beneficiari si cu ... mine.
Dar si in cazul casei, ca si in alte cazuri nu trebuie sa ia in serios tot ce zic. Deci poate ca o sa imi usuc rufele in sopron, afara (cand ploua), sau in pod, pana amenajam biroul sus. Si vreau o sera pe sud, oricum o invarte nu scapa de ea. Si casa sa fie mica. 112 mp e prea mare.
A lasat-o balta astazi, a trebuit sa isi revina, sa se dezgroape si sa isi scuture hainele de tarana.
Dar spre seara am revenit la subiect, caci am vizitat o casa pe care noi am proiectat-o si de la care am pornit cand am inceput sa ne facem si casa noastra (Acum nu mai seamana deloc).
Iar mie mi-a placut, am zis ca hai sa o lasam naibii si sa o facem pe asta... sper ca maine dimineata nu o gasesc pusa pe palnul de situatie :) . Caci totusi, nu.. e prea mare, are trei bai, mansarda dubla....

Pana acum avem vre-o  4 variante de plan. e cazul sa ne orpim si sa le studiem, sa facem un pas in spate sa vedem ce ne place si ce nu  la fiecare si sa ne stabilim prioritati. Ce e mai important si la ce se poate renunta.
Pentru mine important este:
- izolatie termica buna (=bani putini pe incalzire),
- un plan clar si simplu, cat mai putine usi si coridoare si spatii subimpartite,
- o intrare vizual generoasa direct in zona spatioasa de zi,
- o sera cu legatura din living (poate si din dormitorul nostru)
- o baie luminoasa si cu plante, cu o cada ingropata si un lavoar
- un wc mic si cat mai departe de zona de zi,
- o camara mare in care poti intra si in care va fi si frigiderul (consuma mai putin daca e intr-o camera mai rece, nu mai este la indemana ca sa il deschizi de cate ori treci pe langa el si nici nu e mare si urat  in bucatarie, nu-l mai auzi cand ii  merge motorul)
- 3 dormitoare dintre care unul al nostru si in acela sa incapa mobila de lemn masiv de nuc pe care am mostenit-o (inclusiv modulul cu oglinda, ca asa arata frumos daca e complet).
- o canapea zidita incazita cu fumul de la soba,  unde o sa torc in serile de toamna- iarna (nu la fuior, ci ca pisica).
- o scara de acces la pod exterioara pentru ca in etapa 2 o sa ne facem o mansarda pentru birou de proiectare.
Oare pentru el ce este important?
Uite variantele, zi si tu ceva.









4 comentarii:

  1. Mie cel mai mult imi place varianta 3, din cele de aici, pentru ca are hol de intrare si ai nevoie de el cand vii in casa cu hainele si mai ales cu incaltarile de gradina plline de praf saui de noroi. (La varianta 4 parca a disaprut un dormitor?). Ar trebui sa va ganditi foarte bine la bucataria deschisa: daca faci o supa se abureste toata casa, daca faci gogsari murati intra mirosul de otet in orice, daca faci sarmale nici nu mai zic, daca prajesti un carnat aburii aceia unsurosi se lipesc peste tot ... mie nu imi place deloc bucataria deschisa, vad bucataria ca pe un spatiu tehnic mai degraba decat ca unul de relaxare - odihna, plus ca nu suport mirosul de mancare dupa ce am mancat, orice mancare ar fi . Sigur ca aerisesti, exista hote ... dar totusi... Nu vreau sa va conving ca e bine cum zic eu, doar sa va ganditi bine la asta. Mi se pare foarte distractiv cum in cazul vostru se suprapune arhitectul cu "nevasta beneficiarului" si abia astept episodul 3.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mie imi place si prima varianta...Unde puneti masina de spalat?....Vana sa nu o puneti la peretele exterior..ci mai bine intercalat intre 2 pereti interiori..cumva..peretele e rece si cu aburii face condens..Baia sa o intercalati undeva intre camara de alimente si una din camere..inversati camara de aliment cu baia..:)Nah..e bine sa asculti si de cei care au patit..o..cu condensul..si peretele care face igrasie..orice ai face..:)..1 varianta e cea mai draguta si cea mai simpla..

    RăspundețiȘtergere
  3. Vaa-a-a-ii ce mi-a placut faza cu Cosanzeana si bagatul lui Fat frumos in pamant pana la glezne, apoi pana la genunchi, apoi pana la gat! Haios pe cuvant!

    Si eu am trecut prin tzashpe variante cu proiectul meu de casa, si nici acum nu e terminat definitiv; am senzatia ca s-ar putea si mai bine...

    RăspundețiȘtergere