10 septembrie 2015

XS- structura, DAY 8 sau ziua curcubeului

Daca nu intelegi despre ce  e vorba, am cateva posturi anterioare despre casuta XS pe care o contruim. Este o poveste cu mai multe episoare. Incepe aici .

O adevarata zi fele-apa-fele-viz. Atat ne-a fugarit ploaia, ca nici nu mai stiu de cate ori s-a pornit.   Noroc ca tot de atatea ori s-a si oprit. Ne-am tot facut adaposturi sub prelate, am tot aranjat folia pe baloti...
Curcubeul de seara anunta o zi buna pe maine
In procesul de proiectare e simplu: si un soarec (mouse) poate ridica un balot . Dar cand ajungi sa contruiesti te gandesti practic: oare cum voi pune eu balotii in planul inclinat al acoperisului, caci pe sus e greu, ai nevoie sa fii in " varful casei" si nu avem schela ca sa fie de jur imprejur ,  iar pe jos sunt traversele care impiedica. Iar daca aleg varinata pe sus inseamna ca ii pun inainte de a monta tigla ceea ce era exclus in conditiile meteo actuale, astfel ca tot pe jos ramane. Cum? Am lasat unele traverse nefixate, libere si le vom fixa ulterior dupa ce indesam balotii. Iar care si cate traverse nefixate sa fie a fost iar o tema de gandire care s-a intins pe toata ziua.

Am un coleg care nu intelege de ce tinem noi neaparat sa facem cu mana noastra. Considera ca ar fi mai rapid cu o echipa. Da si nu. Fiindca este noutate , nu pot gasi pe cineva care a mai facut asa ceva. Aici nu e un oarecare santier de casa. Este unul experiment. Nu stiu ceea ce nu stiu iar atunci cand apare problema suntem acolo ca sa o rezolvam si sa ne gandim cum facem.. din mers.  Chiar daca am avut un proiect foarte detaliat, realitatea din santier nu se poate prevedea tot timpul inca din faza de proiectare.
Am inceput in paralel sa pregatim capriorii si chertarile. Am invatat cum se masoara ca sa dea la fix. E geometrie pura. Foarte faine au iesit. Acum imi pare rau ca nu am luat lemn mai bun, uscat, ca sa ramana chertarile frumoase, caci acesta se va  mai usca si vor aparea diferente, sigur.
Pana seara: metalul este tot sus insurubat (inafara de cateva traverse care vor fi puse ulterior amplasarii balotilor) si un rand de capriori era fixat.

Arhitectul meu  pe  post de cucurigu
Model de asezare a tiglei in coroana
Caprior pregatit pentru ridicat, cu dalta a fost retusata chertarea





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu