Umbre mulate pe ziduri vălurite |
Ne-am făcut casa cu mâna noastră, investind mult timp, multă muncă și mai puțini bani (decât dacă ar fi fost o casă convențională executată de o echipă de meșteri).
Înainte de a merge mai departe cu lectura, citește te rog partea I și partea a II-a a articolului, dacă nu ai făcut-o deja.
BANII
Când am pornit această casă a fost cu rol de experiment, nu intenționam neapărat să o locuim, poate doar temporar și era jumătate ca dimensiune. De aceea, când am început avem atâția bani cât să facem fundațiile, să ridicăm structura, să o acoperim (cu țigla veche, de pe casa bunicii) și să punem baloții în zidurile exterioare.
Anul următor am rămas însărcinată și am decis că o vom locui mai mult timp, deci am extins-o, standardul a crescut, la fel și prețul.
Cel mai important pentru noi a fost să nu ne îndatorăm la bănci ca să nu avem stresul creditului. Vroiam să construim în tihnă, căci doar experimentam. Pe măsură ce câștigam bani, cumpăram materiale. Avem câteva datorii la prieteni și la părinți , căci ne-au împrumutat când a fost nevoie ca să nu batem pasul pe loc, dar sunt infime în comparație cu un credit.
Am notat riguroasă toate cheltuielile pentru casă, poate cum nu am făcut-o până acum pentru nimic altceva.
Atenție! Prețurile de mai jos sunt valabile pentru perioada 2015-2018 și reprezintă în mare măsură prețul materialelor, căci manoperă am plătit puțină. Prețul manoperei variază foarte mult pe piață. Acum, de exemplu când se construiește mult, prețul manoperei este ridicat, meșterii au de lucru și își permit să ceară mai mulți bani. Poate la iarnă prețul manoperei va mai scădea sau va crește .....
Casa a costat 20 000 EU, din care
- 1000 EU Autorizatia de construire (n-am plătit proiectarea de arhitectură, caci suntem arhitecți iar inginerii ne-au făcut reduceri mari)
- 2500 EU manopere și materiale instalații interioare
- restul sunt materiale
La o suprafata desfasurata de aproximativ 60 metri patrati (adica aria parterului+ a supantei , inslusiv zidurile) am calculat un preț pentru materiale de 300 EU/ mp.
In cei 20 000 EU nu sunt incluse mobilierul, dotarea bucatariei, electrocasnicele, etc. Este doar constructia locuibila, cu baia functionala.
Cheltuieli mari au fost și cu instalțiile exterioare, branșamentul si racordarea casei la apă, la electricitate și montarea fosei septice care au costat 2000 EU, suplimentar.
Deci socotește-ți banii, timpul și oamenii atunci când vrei să faci o casă DIY. Toate trei sunt la fel de importante și nu poți reuși dacă una dintre ele lipsește aproape de tot.
Aceasta este povestea noastră, dar poate a ta va fi una asemănătoare. Tu vei face casuța voastră, cu prietenii și cu familia, din bani propri și poate chiar în trei ani. Trei ani grei, dar ce sunt trei ani, în comparație cu o viață?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu