8 martie 2011

Paine

LA MULTI ANI SI O PRIMAVARA FRUMOASA, MULTA SANATATE SI BUCATE GUSTOASE!

Ei, si acum, reteta...
Bucatarul nostru are o experienta la facut paine de casa de mai bine de un an (de minim 2 ori pe saptamana). Si nu cu aparatul magic!, ci framantata de mana si coapta in ler (aragaz).. fara ceas de setat temperatura. Totul a inceput acum un an, cand, facand pizza a ramas mai mult aluat, pe care l-a copt intr-o craticica si a iesit o paine excelenta. Si cum nu am reusit sa gasim in comert o paine buna, a decis sa faca el paine. Si cu sarguinciozitate, de atunci el face painea in casa, chiar daca are predare si doarme 4 ore pe noapte, chiar daca e obosit, sau afara sunt 35 de grade,  de fiecare data, face paine.
Si in acest timp, a devenit eficient si si-a stabilt propria reteta,  cam dupa 2-3 luni.
Intr-un vailing mare pune 700 gr de faina (tip 650) si seminte (fulgi de ovaz, susan, in, floarea soarelui, chimion, cam ce avem prin camara). Separat, intr-un bol pune 50 gr drojdie proaspata (nu din plic), si un pic de zahar. Incalzeste pe foc 700 ml apa, cand e calduta (sa iti poti baga mana in ea, fara sa friga), cam 50 ml ii toarna peste drojdie si restul in vailingul cu faina. Amesteca faina cu apa cu o lingura si devine o pasta groasa. Apoi pune drojdia dospita si incepe "mazgaleala" care nu-i prea place, adica framanta si pune treptat faina (in total cam inca 300 gr, sau mai mult). Aluatul atunci e bun cand nu se mai lipeste de maini. Forma o unge cu unt si gris. Turta de aluat o pune la dospit direct in forma, deasupra presara seminte si ii face dungi cu cutitul. O acopera cu un servet si o lasa pe frigider (caci sus e mai cald) pana creste cam de 2,5-3 ori.( 40 min- o ora).
Incalzeste cuptorul 5 minute, apoi  pune paine si o lasa la foc mediu cam 20 min, dupa care da focul mai incet si mai sta cam 30 minute. O lasa la racit invelita in 2 servete.
Fiecare cuptor e diferit, asa ca trebuie incercat. evident, nu iese perfect din prima.
Acum a devenit asa o obisnuinta pentru el, caci nu simte nici un efort sa o faca. Mai ales, ca are un ajutor harnic de 2 anisori care framanta si el de zor! Iar cand e gata ii place sa ciuguleasca semintele.

Un comentariu:

  1. Bine ca ai scris reteta...acum ....o sa incerc si eu sa facem...imi mai trebuiesc doar seminte....(ca n-avem..)Ce dragut se vad minutele lui David!!!!

    RăspundețiȘtergere