29 martie 2011

Prajitura de duminica


Ca o bunica harnica, mama mea a facut duminica la tara prajitura, in primul rand pentru puiu familiei! Imagineaza-ti un aluat de cozonac facut bile de marimea pumnului, umplute cu un pic de dulceata si puse in tava inghesuite una intr-alta (ca sa nu se usuce cand se coc).
Doar duminica poti face asta, caci ai nevoie de timp si rabdare.
Lista de ingrediente:
aluat:1 kg faina 000, 200 gr zahar, 200 gr unt, coaja rasa de lamaie si portocala, 4 oua intregi, 50 gr drojdie, 1 cana de lapte, 1 lingurita de sare.
mai trebuie: 1/2 pachet unt, 2 oua,1 lg lapte
Cum le-a facut: a pus drojdia la crescut in lapte putin caldut cu un pic de zahar si faina; a frecat oualele cu zaharul, sarea si a turnat peste laptele. A framantat aluatul (fara unt) si l-a lasat sa creasc o data. Apoi a adaugat untul topit si a mai crescut inca o data (si-a dublat cantitatea). A iesit un aluat mai moale decat cel de cozonac. Trebuie sa te pregatesti ca o sa fie o "mocicosala serioasa"! Dupa ce a crescut a dou-a oara, l-a impartit in doua si a intins pe rand foi groase de 1 deget, l-a uns cu unt topit (o bucatica, alta decat cele din acantitatile de mai sus), l-a facut rulada si l-a taiat cu cutitul in 20 parti egale.  Fiecare particica a aplatizt-o, i-a pus la mijloc o lingurita de dulceata si i-a strans marginile, de a iesit un cosulet. Le-a pus in tava unsa cu unt. una langa alta (au incaput 20 intr-o tava) si le-a lasat din nou la crecut. Le-a uns cu un " magavais" de ou batut si 1/2 lingura de lapte. Daca e cald in casa, cresc repede.
Acum au fost bune de ps la copt.
Aici a inceput distractia! A chemat "fochistul" (tata) sa faca  foc cu lemne in soba, caci gazul are o presiune prea mica si nu reuseste sa incalzeasca cuptorul (soba din tabla). Sa vezi ce caldura au dat niste lemne putrede din curte ! A fost munca de echipa, tata a trebuit sa stea cu ochii cand pe foc, cand pe tava, sa n-o arda, dar s-o coaca. S-au copt foarte bine, ultima tava a iesit uniform, pana la ea a invatat :)
Puiu le-a apreciat si le mananca inca cu pofta, langa  o cana de lapte.
Metoda de a le pune una intr-alta cand se coc le pastreaza moi si pufoase. Cand le mananci rupi una cate una, caci se desprind usor.

3 comentarii:

  1. vaaaiii ce pofta mi-ai facut! si bunica-mea face placinte de-astea si asa-s de bune de-mi lasa gura apa numai cand ma gandesc :( trebuie sa o sun sa verific reteta ;) si poate ma harnicesc in weekend

    RăspundețiȘtergere
  2. Igen! pont olyan csak arany, es galuska nelkul:))

    RăspundețiȘtergere