1 februarie 2011

Supa de mazare uscata


Astazi asa a trecut ziua caci nici nu mi-am dat seama ca e seara deja! Numai timpul nu ingheata, oricat de frig ar fi afara!
Familia noastra mica, iarna, manca multe supe din boabe uscate : linte, fasole, mazare de diferite culori. Sunt gustoase si simplu de facut, mai groase si ne pica bine o zama calda cand venim acasa cu nasul inghetat.
Ieri bucatarul nostru a gatit supa de mazare boabe uscate. E foarte diferita ca gust si consistenta de mazarea verde congelata. Se gaseste  de cumparat in orice supermarket. A pus la fiert in 3 l de apa o jumatate de cana de mazare verde si o jumatate de cana de mazare galbena, 3 catei de usturoi zdrobiti, putina sare (caci mazarea e sarata ea), vre-o 6 boabe de coriandru zdrobit cu lama cutitului si o idee de tarhon uscat. Trebuie avut grija caci cand incepe sa fiarba fuge in foc ca si laptele; dupa primul clocot insa se mai potoleste. A fiert cam 40 de minnute. Mazarea uscata se face foarte moale cand se fierbe, nu ca cea congelata care ramane ferma cand o fierbi. La sfarsit a facut un rantas: a calit ceapa taiata marunt, a adaugat 1 lg si jumatate de faina, putina boia si cam 3 polonice din supa (pe rand). Cheia unui rantas fara cocoloase, dupa spusele bucatarului nostru este sa il amesteci cu telul si sa pui zeama fierbinte, nu apa rece peste faina calita. Trebuie sa iasa de consistenta unei smantani groase, apoi se poate turna si amensteca in oala de supa.
La sfarsit supa iese destul de groasa, s-ar putea ca astazi sa o bagi in frigider ca supa si maine o scoti ca felul 2, caci se mai infoaie. Noi o servim cu putina smantana, crutoane, ardei iute (doar bucatarul) si verdeata.
De unde avem verdeata iarna? din congelator (stiu ca este si la supermarket, dar sunt si capsuni, si ce? au oare gust?)- am pus asta toamna la congelat in pungi verdeata din gradina, inainte de ce sa vina bruma... si inca mai avem.

Un comentariu:

  1. Va felicit si de data asta!Daca faceti felul 2..din mazare...merge foarte bine cu ceapa multa calita in ulei(ca garnitura)..si cu VARZA MURATA("CIKA_KÁPOSZTA")......Nyammmmmmm.nyami!!!

    RăspundețiȘtergere