19 aprilie 2011

Oua umplute cu hribe


Fiecare loc are farmecul lui. Aici, la bunici, avem caprioare. Nu stiu daca iti imaginezi ce placut si linistitor este sa dai de mancare caprioarelor! Le servesti cu buruieni si te uiti cum mesteca tacticos. Un alt beneficiu al padurii de aici sunt ciupercile. Parintii bucatarului nostru sunt culegatori de ciuperci. Ciupercile culese din padure nu se compara la gust si aroma cu champignoanele din comert. E ca si diferenta dintre rosiile de gradina de august si cele de ianuarie aduse din Turcia.
Hribe, ghebe, piciorul caprioarei, "lo fing" (in vorba populara, tradus ar fi "besina de cal"), galbiori, fiecare cu gustul lui aparte. Cei cale culeg ciuperci se axeaza pe cateva pe care le cunosc foarte bine si urmeaza regula de aur: daca nu esti sigur, o lasi acolo.
Mama bucatarului nostru face niste oua umplute cu hribe delicioase. Hribele le pastreaza uscate, deci inainte trebuie puse la inmuiat in putina apa. Dupa vre-o jumatate de ora, le pune in tigaie si le frige in ulei langa o ceapa taiata marunt, sare, piper, boia, patrunjel proaspat tocat marunt si adauga apa in care s-au inmuiat caci  si ea da aroma mancarii. Dupa ce sunt gata le lasa sa se raceasca. Separat fierbe ouale, le curata, le taie si scoate galbenusul. Pentru umplutura foloseste hribele gatite, galbenusurile, curry, ceapa verde si le pune in pat de maioneza. Maioneza o lungeste cu smatana si uneori pune putin vin alb. Ceapa verde pe care a folosit-o de data aceasta este ceapa ciorii- o versiune de ceapa perena care face doar frunze subtiri si flori lila decorative. E utila primavara devreme, deoarece creste inaitea celei clasice.
Ouala umplute sunt foarte aratoase deoarece le pune o caciulita de pasta de ardei si le aranjeaza intr-un platou de sticla.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu