4 aprilie 2011

Salata cu leurda


De cand asteptam eu ziua de astazi! Si nici nu stiam cand va veni, ci doar eram increzatoare ca va fi. La ce ma refer? La "iti place la gradinita? - da" si la faptul ca nu a mai plans deloc azi. Se pare ca puiu e mare si s-a adaptat.
Te-am dezamagit putin in ultimele zile, ai tot deschis blogul si .. nimic nou.. Ei, "am fost la sala" la gradina noastra si dupa o iarna de anchilozare, ne resimtim. Bucatarul nostru a "tras de fiare" adica de grebla, sapa, lopata si alte instrumente folositoare si am reusit sa terminam cu semanaturile din prima tura. eu am avut "fiare" mai blande - grebla mai mica, sapaliga, si foarfeca. Dar nu m-au scutit de efort. Ne place tare mult ce facem cu gradina! Azi, ratacind prin piata mare,  am facut rost de samanta de macris si de hasme si am descoperit ca a venit vremea leurdei. 
De leurda am auzit de la chinezoaica care gateste foarte bine la un mini fast food pe Horea.
Leurda are un gust fin de ustuoi, este un "usturoi salbatic", dar mai putin puternic si mult mai bine tolerata de catre organism . este un "purificator" al organismului  si cu ajutorul ei se trateaza boli cardiace, de tensiune.
Eu am luat -o din curiozitate, caci nu mai mancasem cruda.
La salata pe care am facut-o am folosit 3 ridichi rosii, 2 cepe verzi, vre-o  10 fire de leurda, o capatana mica de salata verde rupta marunt, cas " de la lena" (adica de la vecina noastra de la tara care este ciobanita)si masline feliate.  Bucatarul nostru a adaugat ulei de masline, otet balsamic, sare  si 2 fire de zahar si le-a frecat in maini ca sa se patrunda gusturile.
Leurda nu s-a mai simtit efectiv in salata (in comparatie cu usturoil care se distinge in mancare) dar gustul a fost unul special!
Va recomand cu caldura sa folositi leurda acum, cand e sezonul!

Un comentariu:

  1. Medvehagyma(Allium ursinum)..se gaseste la noi in padure...o sa mergem sa cautam....acum o sa infloreasca...

    RăspundețiȘtergere