2 februarie 2011

Mmmm dulcegarie.... crema de zahar ars


Azi nicicum n-am reusit sa-l motivez pe puiu' sa vrea sa iasa afara! Hai sa mergem sa cumparam corn... iodia(rodie)...cumbae (=curmale, dupa toatea astea fiind topit). Hai sa vezi copii pe strada (erau doi zgribuliti de manuta cu bunica), uite ce frumos arde soarele! Nu s-a lasat! Se pare ca ieri a inteles cat e de frig ca-mi tot zicea "pig", baaa (=barrr). Asa ca am decis, daca tot suntem pedepsiti la domiciliu, macar sa ne indulcim orele lungi petrecute in 60 mp cu o crema de zahar ars.. De cate ori ma gandesc la ea, m-apuca o pofta, vorba lu' puiu' mmmmm, bun!
Credeam ca e cine stie ce complicat sa faci o crema de zahar ars buna. Dar nu e deloc, e chiar super simplu, eu de data aceasta nici nu m-am tinut exact de reteta, caci am pus cat am avut :750 ml lapte, 3 oua, iar la zahar ma "zgarcesc" intotdeauna si pun mai putin (100g). Nu trebuie chiar sa dam in diabet la fiecare dulcegarie. Ar mai trebui vanilie dar eu am uitat!
Stiti cum se face : topesti 3 lg zahar in oala (il lasi acolo la foc ff mic pana s-a topit aproape tot si-apoi misti oala ca sa se lipeasca si pe laterale, daca focul e prea mare, se arde si se amareste zaharul). O iei de pe foc. Separat amesteci laptele cu ouale, zaharul si vanilia. si le torni in oala cu zaharul topit. Apoi le pui la cuptor la foc mediu pana se intareste compozitia. (in functie de foc vre-o 30-40 min).
Sigur, n-a iesit perfecta, nu sta fixa, ca la carte, dar de-ai sti ce buna e!!! Eu i-am stors peste putin grapefruit ca sa aiba totusi o aroma, caci ma uitam la fructul ala in camara de vre-o luna. Bine ca l-am rezolvat!
Cu coptul mai exersez, de obicei lui Mark ii iese.

2 comentarii: