31 mai 2011

Supa de gulii


"Fiinţele umane, cu temperamentul lor, fac o greşeală, lasă răul făcut, iar când apar rezultatele negative, lucrează cu toată puterea ca să le corecteze. Când acţiunile de corectare par că au avut succes, oamenii ajung la concluzia că aceste măsuri sunt nişte realizări măreţe. Oamenii fac asta într-una. .....Este la fel cu omul de ştiinţă. Stă zi şi noapte aplecat asupra cărţilor, obosindu-şi ochii încât aproape ajunge orb, iar dacă îl întrebi la ce Dumnezeu a lucrat în tot acest timp, îţi va spune că a inventat o pereche de ochelari care să corecteze vederea slabă." un citat care mi-a placut din cartea "Revolutia unui spic" de Masanobu Fukuoka si am vrut sa vi-l impartasesc.

Sa revenim la bucatarie!
Gulioarele sunt printre legumele mele preferate. Puiu le rontaie crude ca pe mar, iar supele din gulioare au gustul lor specific.
Au aparut deja in piata gulii destul de gustoase (de prin sere) caci in gradina inca e prea devreme. Bucatarul nostru a gatit o supa usoara: si ca mod de preparare, si ca efect asupra sistemului digestiv. A pus la calit o gulie taiata cubulete, cepa verde taiata, marar si patrunjel verde tocate, apoi a adugat cam 3 litri de apa, si o jumate de cana de orez. A condimentat cu sare, boia si cury. Dupa ce au fiert, a acrit-o cu 2 polonice de iaurt (mai lichid).
Exista o sumedenie de moduri pentru a-ti gati o supa de gulii. O alta reteta pe care mama mea a facut-o in weekend a fost cu gulii, morcovi, verdeturi, sare, ulei. Ea a acrit-o cu lamaie direct in farfurie. Depinde de ce legume si ce acreala ai la dispozitie.
Merita sa faceti o supa de gulie sau macar sa va cumparati una si sa o rontaiti cruda, cum face puiu!
 Supa facuta de mama (cu morcovi)
Frunzele guliei se pot folosi la impachetat sarmale! Sunt putin mai aspre decat vita de vie, dar dau un gust deosebit umpluturii. Mama a facut doar cateva in frunza de gulie, restul in frunza de vita de vie (caci avea frunzele de la o singura gulie), si le-a fiert impreuna.
Sarmale in frunza de gulie, cu sos de marar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu