30 iunie 2011

Castraveti covasiti (kovaszos uborka sau kovi ubi)


Ieri ne-am distrat de minune cu puiu care vroia sa mearga pe luna impreuna cu ursuletul Brumi. Le-am facut la amandoi costume de cosmonaut din folie de aluminiu pt gatit si s-au lansat  pe rand din nava fiecaruia (cate o cutie de carton pe masura). Ideea mi-a venit cand puiu era pasionat sa ravaseasca camara si incepuse sa desire folia. Aveam de ales sa ma cert cu el si sa urlam amandoi sau sa gasesc ceva interesant de facut cu folia care nu mai era buna la nimic si cu ocazia aceasta sa il sustrag din camara plina de mistere.
Puiu si bucatarul nostru sunt topiti dupa castravetii murati. Exista si varianta de vara, care sa fac in 2-3 zile si se consuma pe loc, duap ce sunt gata. Bucatarul nostru a pus un borcan si asteapta cu nerabdare soarele care sa ii mureze castravetii.
A taiat jos varfurile castravetilor, apoi i-a crestat de-a lungul dintr-o parte pana la jumatate, apoi din cealalata parte tot pana la jumatate dupa ce l-a rotit 90 de grade.
Pe fundul borcanului a pus o tija de marar, cativa catei de usturoi, cibru si a indesat catravetii. A fiert 1 litru de apa cu 1 lingura de sare, a lasat-o sa se raceasca (calduta, nu de tot), a turnat-o peste castraveti. La gura borcanului a pus un colt de paine cu capatul in sus. Painea va porni procesul de fermatatie si daca e de casa isi va face treaba mai repede decat cele de cumparat care au tot felul de "chestii" in ele.
A pus borcanul la soare pe balcon , acoperit cu o farfurie.
Puiu roade castraveti murati d-inainte de ce sa faca un an. De-abia astept sa il vad cu unul in mana!

Un comentariu:

  1. Felicitari,ati facut ca la carte!.....cam peste 3 zile sa scoateti piinea..si apoi sa o puneti la rece(daca e buna,acra,nu mai apuca sa se "STRICE"..o consumati mai repede)....:)

    RăspundețiȘtergere