Toti am auzit de mai multe ori cat de importante sunt padurile si cum nu ar trebui sa le taiem. Si suntem in mare de acord, fiindca simtim undeva inauntrul nostru ca nu e in regula sa le distrugem, chiar daca nu intelegem stiintific de ce.
Am gasit fascinante informatiile despre padure in scrierile lui Bill Mollison -"Introducere in permacultura".
Gandeste-te ca 86% din masa padurii este apa si ca frunzele si crengutele contin 96% apa. Deci poti vedea padurea ca pe o rezerva verticala de apa. Tancuri uriase si vii tin tone de apa indispensabila vietii pe pamant! Padurea este un organism complex a carui functionalitate nimeni nu o poate intelege in totalitate. Padurea transforma energia.
De exemplu- ploaia, in padure se atinge intai de frunze care o absorb partial si apoi este canalizata in jos. Fiecare tip de copac are un alt sistem de conducere exterioara a apei catre sol- in functie de geometria frunzei si a coroanei- unii strang apa spre tulpina, altii o lasa sa curga de pe frunze, etc. Sunt ploi usoare care nu ajung la sol si sunt absorbite la nivelul coroanei sau evaporate direct de pe frunze, dand un efect de racorire. Furtunile devin ploi calme si usoare in padure, ceea ce impiedica eroziunea solului.
Vantul : intr-un km de padure vantul dispare, este absorbit! (mai ramane o usoara adiere la nivelul superior al coroanei). Padurea incalzeste vantul si forteaza 60% din el in sus. Vantul poarta umiditate si particule.
Cantitatea de particule sunt reduse la un sfert, in doar 100 m de padure.
Apa care nu este absorbita de copaci ajunge pe solul padurii. Abia dupa ce covorul de frunze este saturat, ea trece mai departe. Deci mai este o masa de apa la nivelul solului. Pamantul padurii este strabatut de radacini vechi putrezite care formeaza canale ce strabat spre adancimi.
Deci ce realizeaza padurea? Face ca apa sa stea cat mai mult in interiorul ei, practic evaporarea este minima, deci si migrarea sarurilor.
Padurea este si o rezerva de minerale, saruri, folosite ca nutrienti de catre copaci. Padurea colecteaza mineralele, le pastreaza si le foloseste in circuit inchis (ele raman in cadrul padurii). Taind padurea aceste minerale ajung in apele curgatoare si apoi in mari.
Pana si zapada se topeste mult mai tarziu primavara in padure- toate precipitatiile din timpul iernii sunt eliberate mult mai lent.
Lumina soarelui: unii copaci o capteaza, altii sunt radiatori.
Copacii ca si niste tancuri de apa, captand caldura zilei, vor incalzi in timpul noptii aerul rece care intra in padure prin partea superioara a coroanelor.
Iar daca te uiti la o padure ca la niste tancuri uriase in care este deozitata apa, gandeste-te ca 40% din cantitate nu o vezi, caci este in subsol, prin radacini! Si radacinile sunt organe imense de stocare!
AICI gasiti cursul intreg "Introduction to Permaculture" - Bill Mollison
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu