4 septembrie 2011

"Zacuzsa" cu ce este

Inca un weekend plin! Ne-am dus la tara fara un plan prestabilit. vom vedea ce este de facut. De multe ori, ne uitam la vecini, sa vedem, au plantat .. rosiile, sau au scos... ceapa. Caci datele ei le stiu. Au observat natura in acel loc de ani buni, de ce sa nu le folosim experienta? De data aceasta a fost timpul cartofilor. I-am scos si ne-am minunat de puterea de multiplicare a naturii. Dai o unitate si primesti de douazeci de ori mai mult. Aceasta e legea naturii. Intai dai, si iar dai si iar dai, incepi sa primesti cate putin, dar continui sa dai sa dai, primesti mai mult, dai mai putin, iar catre toamna primesti, primesti, primesti. Pot sa spun ca am scos cartofi frumosi si s-a meritat sa tot culegem sistematic colorado de pe ei.
Ce au mai facut vecinii? pai tanti A. a pus zacusca, bulion, gemuri. Am pus si noi un fel de "zacusca" cu ce am avut in gradina : respectiv ardei, gogosari, suc de rosii facut ca pentru bulion si ceapa. Inca nu e gata... un experiment momentan congelat mai mult crud decat fiert.
 Alti vecini si-au adus lemne pentru iarna si ce-a fost frumos este ca inca trei familii (barbatii) i-au ajutat sa le grape si sa le duca in curte (nu vecinii chiar gard-in-gard,caci cu aceeia intotdeauna te mai ciondranesti, ci cei de la cateva case mai incolo). la randul lor, vor fi ajutati cand le vin lemnele. si imi amintesc de aceasta practica de cand eram  mica si se mergea la cules de vie sau de alte bunuri din hotar, intr-o zi la unii, intr-alta la altii. nu te plictisesti si gati mai repede. Practica sanatoasa. pot sa zic ca am simtit ce poate inseamna o comunitate.
dar cel ai placut moment a fost pentru bucatarul nostru care a experimentat pentru prima data dormitul la amiaza sub nuc. Mama imi povestea despre bunica ei (prima stapana a casei), care dupa ce manca de pranz le lasa pe toate, isi lua patura si se trantea o jumate de ora in fundu' gradinii sub nuc.  Oricat de cald ar fi, o briza mica tot este , umbra e umbra si zgomotul de fond (gaini, cocosi, porci sigrauri) sa zicem ca merge.

2 comentarii:

  1. Zacusca...cu ce ati pus voi va fi f buna iarna..un fel de "lecso"maruntit..mai mult o pasta cu multe vitamine...Cind o scoti de la congelator...lasa "PUTINTICA"apa....dar o amestecati..si e tocmai buna pe piine proaspata...daca aveti dilema CE SA MAI PUNETI..puneti niste boabe de fasole...va fi F BUN!!!!!eu dau ceapa prin masina de tocat..si STRECOR zeama aceea verde...ca este nitel amara.....:)

    RăspundețiȘtergere
  2. ..dar daca o taiati marunt...NU LASA ZEAMA..si o folositi toata!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere