Poti citi episodul I aici.
Ce interesant! Daca ma gandesc la numele dat proiectului nostru "casa de la tara, transformari" imi dau seama ca acel loc se va transforma prin intermediul nostru dar si ca acel loc ne va transforma pe noi. Adica e o relatie reciproca. Si poate ca sa il putem transforma intr-un loc mai bun, trebuie sa incepem prin a ne transforma pe noi. Ce inteleg prin loc mai bun? Unul mai bun nu doar pentru noi, oamenii, ci si pentru plantele pe care le avem in gradina, pentru vietuitoarele locului (de la rame la pasarele salbatice, pisicile si albinele vecinilor), unul mai fertil, mai frumos, mai bogat si mai diversificat, mai aproape de modelurile naturale. Cum ar fi daca ne-am considera nu stapanii acelui loc, ci chiriasii pentru o perioada scurta de timp (in comparatie cu cat traieste acel loc)? Tocmai fiindca e o mostenire de la strabunica mea, avem responsabilitatea ca dupa ce noi trecem, copiii nostri sa primeasca pamantul bun si sa il iubeasca.
Al doi-lea principiu pe care incerc sa il descifrez azi este :
2. CAPTEAZA SI DEPOZITEAZA ENERGIA.
- Apa: avem 2 surse nefolosite de apa : -cea de ploaie si fantana.
Bunica avea intotdeauna un vailing mare la burlan si strangea apa de ploaie, cu ea ne spala pe cap.
Noi vom pune cateva butoaie la burlane pentru a strange apa si a o folosi in gradina la udat. Am vazut sisteme home-made cu butoaie comunicante.
Fantana va primi o roata sau o cumpana si apa din ea o vom folosi neaparat la muraturi (caci e mai buna cea fara clor). Doar de un an a fost abandonata, deci nu mi-e frica ca n-ar fi buna apa.
-Mancarea : legumele stranse toamna si puse pentru la iarna in pivnita, sau murate sunt o forma de captare si depozitare a energiei (solare) . ele ne ne hranesc in timpul iernii. tindem sa folosim multa energie pentru a depozita aceste legume pe timpul iernii la congelator, dar uitam ca exista si alte metode mai economice de a le pastra :uscare, fierbere si puse la borcan, murare.Aici telul nostru este sa ne construim un cuptor solar de uscare a fructelor si legumelor si sa invatam cat mai multe retete de muraturi si mancaruri la borcan. Vecinele de la tara stiu sa ne arate cum se pastreaza legumele in pivnita.
-va urma-
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu