"Meregem la Fan Fest?" ma intreba dragul meu vineri pe la pranz. Eu in Deva, el in Cluj, in conditiile in care weekendul era programat pentru lucru...... si ultima data cand vorbisem de Rosia Montana era cred ca prin iarna. "Am vorbit cu J, caci e ziua lui si e acolo deja, mergem doar o zi si sambata ne intoarcem", continua cu entuziasm.
Am mers si bine am facut. Normal ca am pus cortul pe intuneric, si l-am pus invers, de-am dormit cu capul in jos, dar n-a contat caci pentru 4 ore.
Ce mi-a placut la Rosia? Peisajul, minunat, salbaticia locului si asezarea in sine. In mine n-am fost dar am inteles ca si galeriile sunt unice in lume. Iar fondul construit, (pastrat dar deteriorat) asezarea, casele si bisericile sunt minunate.
Si mi-a mai placut initiativa Asociatiei "Arhitectura. Restaurare. Arheologie" care prin lucruri simple a inceput sa dea viata si sa contureze un alt tip de activitate pe langa cea de minierit la rosia montana. Si anume un turism am putea spune academic.
Ei organizeaza scoli de vara pentru studentii la arhitectura care invata practic cum se face o restaurare la o casa. Primul beneficiu ar fi ca se restaureaza corect constructii cu valoare de patrimoniu. Pe de alta parte se folosesc materiale si tehnologii locale :pasta de var folosita e luata dintr-un sat din zona care mai demult avea ca principala activitate exploatarea zacamintelor de calcar si prepararea varului pentru constructii, dar in timp cererea pe piata locala fiind tot mai mica, si oamenii trecand la folosirea cimentului, aceasta activitate economica s-a diminuat. Daca in schimb, vecinii lor (ex. de la Rosia Montana) revin incet, incet la modul traditional de construire (reparare, restaurare) a caselor, cererea va creste iar. Uite un alt exemplu de a sustine activitatile locale, de a cumpara local.
Pe langa studentii care invata , mai sunt muncitori locali tineri care facand, invata tehnicile traditionale. Ei sunt angajati pe timpul santierelor de vara si pe langa un venit , ei invata meserie, si chair vara aceasta a avut loc si un schimb de experienta cu meseriasi din Anglia, care au venit la un santier de aici. Cateva gospodarii au si ele de castigat caci asigura cazarea si masa.
Acesta este doar un model.
Dar gandeste-te caci tabere educationale in Rosia Montana se pot organiza si pe alte teme- de arheologie, de turism rural, eco, de agricultura ecologica, studii sociale, si cate ar mai fi! Iar localnicii ar avea cu siguranta o alta viziune asupra minieritului cu bomba, in momentul in care ar avea venituri si din alte activitati.
Mesajul mie mi-a fost foarte clar: povestea de la Rosia Montana este deja de 15 ani , timp in care politicieni destui s-au perindat. Nu trebuie sa mai asteptam de la ei nimic. Dosarul ca Rosia Montana sa fie clasata sit UNESCO zace la Ministerul Culturii, poate o data si o data o sa-l trimita la Paris.
Intre timp,
O alta initiativa minunata este proiectul "ADOPTA O CASA" din Rosia Montana, pentru cei care vor sa ajute, sa se implice. detaliile sunt pe site.
Dar ce mi-a placut cel mai mult a fost lumea pasnica de la festival. Cred ca majoritatea de acolo au venit pentru ca stiu povestea si sunt impotriva proiectui monstruos al RMGC, si nu doar sa se imbete, sa luzareasca si sa asculte muzica.
E de apreciat faptul ca toate formatiile care au cantat au venit voluntari si organizarea in sine a fost cu voluntari.
Prin toate lucrurile acestea Fan Fest este un festival unic si ma bucur ca am participat.
Si eu ma bucur ca ati fost..ce n-as da sa merg si eu o data pe acolo..este minunat peisajul..si dureros totodata..:(dar sa speram..
RăspundețiȘtergereDaca aveai mai mult timp era interesant sa vezi nu doar o casa restaurata de ARA si celelalte 16 case restaurate de RMGC folosind doar tehnici si proceduri traditionale cu materiale achizitionate doar local.
RăspundețiȘtergereAm vazut doar casa cu expozitia din zona centrala (unde sunt crasmele) si intr-adevar RMGC a restaurat cateva case, dar la partea cu tehnici si proceduri traditionale trebuie sa te contrazic. Intervantiile cu beton si daramarea unui corp intreg de cladire nu are tangenta cu tehnicile traditionale.Poate ca cimentul l-a luat din Campeni dar asta nu inseamna ca a ajutat economia locala. Este o alta abordare, nepotrivita, facuta la repezeala si cu scop pur publicitar pentru corporatie, oricum destinul acestor case in viziunea RMGC este de a fi ingropate in imensul lac. Asa ca despre ce vorbim aici?
RăspundețiȘtergereToata zona centrala este zona protejata si nu intra in lac. Lacul e cumva la vreo 5 km departare, peste 2 munti si o vale. Nu stiu despre ce beton vorbesti, cu siguranta la casele restaurate la Rosia nu se foloseste cimentul din motive care tin de tipul de roca folosit la realizarea caselor si de structura de lemn a partii superioare a caselor.
RăspundețiȘtergereNu se foloseste nici varul produs in comuna vecina de care pomeneai in articol din motive tehnice, nefiind agrementat si in consecinta nu poate fi folosit intr-un proiect de restaurare care are avizul MCC.
E clar ca ne informam din 2 locuri diferite. N-am fost pe santier atunci cand s-a turnat betonul. Poate tu ai fost de fata la toate santierele de acolo. Poat elucrezi la elaborarea PUZ-ului, sau la Interproiect si stii altceva. Eu am ales sa il cred pe domnul arhitect care face parte din ARA, iplicat in activitatile asociatie de care spuneam mai sus, la a carui conferinta am participat, si el nu a spus-o ca sa condamne , doar ca a fost intrebat comparativ despre modurile de abordare a restaurarii . Hai sa lasam lucrurile asa deocamdata. Pozitia mea e clara imoptriva proiectului RMGC ca o fi aici sau cu 2 munti mai incolo. Nimeni, nici un specialist oricat de doctor ar fi in probleme de mediu nu poate sa prevada ce impact ar avea aceasta exploatare asupra mediului si asupra noastra caci noi facem parte din mediu. e clar ca un impact va fi si e clar ca nu unul pozitiv. cat despre agrementari incepe o alta discutie, in care iar nu vrea sa intru. pot sa spun ca este iar o inventie a societatii contemporane pentru a mai plati in plus degeaba. platim cercetarea, comisii, comitete, si alti soareci de birou care muta dosare de colo colo,pentru ISO... reclame, etc..... ca sa ce? ca sa cumpar doar de la cativa care au monopolizat piata (evident, nu localnici, ci corporatii). dar varul folosit pana acum nu era bun caci nu avea stampila de agrementat? si de ce atunci atatea case stau in picioare de sute de ani facute cu var neagrementat? ce gluma buna! hai sa fim seriosi, de cate ori face comisia monumentelor vizite pe santier ca sa vada ce var folosesti?
Ștergeresi polemica poate continua. dar eu aleg sa o inchei aici, e blogul meu si pozitia mea.
numai succese in tot ceea ce intreprinzi!