In fiecare dimineata imi ud "florile" si le admir si ma bucur cand incep sa devina fructe si de-abia astept sa se coaca sa le pot savura.
Am o mica gradinuta pe balcon. Am incercat si anul trecut cu ierburi aromatice dar s-au uscat fiindca le-am pus sus pe parapet si le-a ars soarele prea tare. Anul acesta m-am adaptat si am ales plante iubitoare de caldura (balconul fiind pe sud): rosii, ardei, busuioc.
S-a strecurat si un cartof, caci aveam o galeata plina de pamant si bucatarul nostru a ingropat un cartof incoltit in ea.. sa vada ce iese. Si uite ca o frumusete de cartofi au iesit! Am zis ca ii voi face lui puiu o portie de cartofi prajiti la toamna, dupa ce ma ajuta sa ii gasim. Da stiu, sunt toxici, la faza aceasta sar pe mine nutritionistii. Cum poti sa cresti un cartof in mod natural si sa il faci prajiti? ei, lasa copilul sa se bucure o data pe an, ca n-o muri din asta. Ar avea un motiv foarte mare sa ma ajute sa recoltam cartofii!
Plantele acestea sunt iubite, in fiecare zi ma uit cat a mai crescut ardeiul, sunt curioasa daca va fi rosu sau verde.
Pentru a pastra umezeala le-am mulcit (adica am acoperit pamantl) cu ce am avut la indemana intr-un apartament de bloc: pungi de faina, ziarul de la TIFF (Transilvania Film Festival) etc. Unele sunt plantate in ghivece transparente, foste caserole de fructe adunate de mama bucatarului nostru. Sunt ideale pentru rasaduri, dar soarele de vara din balconul meu sudic incinge tare pamantul negru, asa ca le-am protejat cu pungi de hartie.
La "creme dela creme" al balconului este mica lada de compost cu rame. Ele mananca toate resturile vegetale si hartiile ce se fac in casa Au o viteza mare de digerare. Mi-s dragi si ele. Fac un pamant foarte bun si fertil (de fapt il "caca"). O sa le duc insa "in vacanta" pana la toamna in beciul unui prieten, caci e prea cald pentru ele aici. Vremea de pana acum mi-a permis sa le tin aici, dar deja se ingroasa gluma si sunt cam lente.
Cele mai harnice sunt rosiile Cherry - se simt foaret bine in ghivece- acesta a crescut "de magan"(adica n-a plantat-o nimeni) in pamantul din ceva compost facut la rece (nu cu ramele, altul) si de fapt ghiveciul era destinat sa fac rasaduri de rubarba (din seminte)
si cu rubarba ce s-a intamplat? Si mai am o intrebare de gradinar incepator: ca-i ala compost la rece (nu stiam ca exista mai multe feluri de compost).
RăspundețiȘtergereRubarba asteapta toamana sa fie replantata. Am vre-o 10 plantute, in ghiveci, la baza rosiei. O sa le transfer in pamant dupa ce isi da duhul rosia, sa nu o deranjez.
RăspundețiȘtergereCompostul la rece e cea mai simpla, dar lenta metoda de compostare. Partea buna este ca nu trebuie sa te ocupi deloc de el, partea proasta, ca se face lent (cam un an, sau jumatate de an, depinde ce ai aruncat in el) si semintele nu se composteaza. Adica daca pui buruieni cu seminte mature in gramada o sa cresti buruieni in acel sol fertil. Pe scurt, intr-o zona din gradina, delimitata cum vrei tot pui resturi vegetale, si cand te saturi de adaugat, sau s-a umplut il lasi cam jumatate de an sau un an si devine pamant. ona de compost o poti delimita cu scanduri, plasa de sarma, orice, dar sa nu fie etans. Daca miroase inseamna ca are prea multa materie verde (resturi de la bucatarie sau iarba verde) si trebuie sa ii adaugi materie uscata frunze, hartie, fan uscat, etc. si va disparea mirosul
Aaaaam inteles, de-asta am inceput eu intr-un colt de curte si nu stiam ca asa se cheama, inseamna ca trebuia sa intreb ce-i ala compost la cald - sau cum se numeste cealalta varianta de compost. Despre asta la rece am citit ca daca-l "aerisesti" din cand in cand se face mai repede, dar oricum nu ma grabesc, daca la primavara e gata mi-e destul.
Ștergere